Hvis du er statsborger uden for EU/EØS/Schweiz, skal du betale studiegebyr.
Studiegebyret justeres årligt og er med forbehold for ændringer, også for indskrevne studerende.
Her finder du de aktuelle takster for studiegebyr i det akademiske år 2024/2025
Her kan du se, hvem der er undtaget fra et skulle betale studiegebyr
Der opkræves et ansøgningsgebyr på 750 DKK pr. ansøger (svarende til ca. 100 euro) fra ikke-EU/EØS/schweiziske-statsborgere med en ikke-dansk bacheloreksamen.
Ansøgningsgebyret dækker op til 3 ansøgninger ved Aarhus Universitet. Bemærk, at der opkræves separat ansøgningsgebyr ved de danske universiteter.
Du skal ikke betale ansøgningsgebyr, hvis du som ikke-EU/EØS/schweizisk-statsborger
Som ansøger til bachelor- og kandidatuddannelser skal du typisk søge om en studieopholdstilladelse, hvis du har statsborgerskab i et ikke-EU-land og ikke har en permanent opholdstilladelse eller tilsvarende i Danmark.
Din studieopholdstilladelse er som udgangspunkt gyldig for den normerede studietid. Derudover gives der som standard 6 måneders opholdstilladelse efter afsluttet uddannelse med henblik på jobsøgning.
Din opholdstilladelse indeholder samtidig en tilladelse til at tage arbejde i op til (p.t.) 20 timer ugentligt. I juni, juli og august kan du dog have fuldtidsarbejde. Vær meget opmærksom på ikke at overskride det tilladte antal ugentlige arbejdstimer. Styrelsen kan inddrage din opholdstilladelse, hvis du overtræder reglerne. Bemærk, at styrelsen laver regelmæssig kontrol af, hvor meget du arbejder, og hvor meget du tjener.
Vær opmærksom på, at nogle ansøgere samtidig skal søge om visum.
Opholdstilladelsen udstedes af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).
Hvis du accepterer en tilbudt studieplads, vil du modtage en faktura til betaling af studiegebyr for første semester (30 ECTS). Fristen for at betale studiegebyret for første semester er 15. juni med henblik på studiestart 1. september. Fristen for at betale studiegebyr for første semester med henblik på studiestart 1. februar er 1. december.
Når du har betalt studiegebyret, sender universitetet dig en såkaldt ST1-blanket via ansøgningsportalen, som du skal bruge til at ansøge om en studieopholdstilladelse. Universitetet har udfyldt 1. del af ST1-blanketten, og du skal selv udfylde blankettens 2. del, hvorefter du kan sende den samlede ansøgning til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) via styrelsens hjemmeside.
Vi anbefaler, at du betaler studiegebyret hurtigst muligt før betalingsfristen 15. juni, da din ansøgning om opholdstilladelse først vil blive sagsbehandlet af styrelsen, når du har betalt studiegebyret og opfylder alle adgangskrav til uddannelsen. Du bliver også først indskrevet på din uddannelse, når disse krav er opfyldt. Studiegebyret for 1. semester skal betales på én gang og kan ikke betales i rater.
Du skal også betale ansøgningsgebyr og have optaget biometri for at få behandlet din ansøgning.
Ansøgning, mens du er betinget optaget
Du kan godt indsende din ansøgning om opholdstilladelse, inden du har afsluttet din adgangsgivende uddannelse eller opfylder sprogkrav eller andre krav. Din ansøgning vil dog først blive sagsbehandlet af styrelsen, når du opfylder alle adgangskrav, og alle relevante dokumenter er vedlagt ansøgningen, og studiegebyr betalt.
Hvis du stadig er betinget optaget, når du indsender din ansøgning, vil Aarhus Universitet aktivt bekræfte det over for styrelsen, når du opfylder alle adgangskrav til den uddannelse, du er tilbudt optagelse på.
Forventet sagsbehandlingstid
Sagsbehandlingstiden ved en fuldt oplyst ansøgning er op til 2 måneder. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er pt. ca. 45 dage. Bemærk, at universitetet ikke har mulighed for at fremskynde behandlingen af din ansøgning, så længe styrelsen ikke har overskredet sit servicemål på 2 måneder.
Du kan læse mere om proceduren for at ansøge om opholdstilladelse hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Se www.newtodenmark.dk
For at du kan opnå en studieopholdstilladelse i Danmark, skal du kunne forsørge dig selv. Det betyder, at du under visse omstændigheder skal dokumentere, at du har tilstrækkeligt likvide midler til rådighed.
Du kan læse om reglerne for selvforsørgelse på www.newtodenmark.dk.
Hvis du optages på baggrund af en igangværende dansk uddannelse
Hvis du søger om optagelse på baggrund af en igangværende uddannelse i Danmark, skal du søge om en ny opholdstilladelse til den bachelor- eller kandidatuddannelse, som du er optaget på, da en studieopholdstilladelse gives til en specifik uddannelse for en bestemt periode.
Du kan dog vente med at søge om opholdstilladelse til din nye uddannelse, indtil du har afsluttet din igangværende uddannelse i Danmark. Du bør dog straks efter afslutning af din adgangsgivende uddannelse tage kontakt til Optagelse, som skal assistere dig i forbindelse med din ansøgning om fornyet opholdstilladelse. Du vil typisk have lovligt ophold i Danmark, mens din ansøgning om en ny opholdstilladelse behandles.
Hvis du allerede har en anden type opholdstilladelse i Danmark
Hvis du allerede har en opholdstilladelse i Danmark, som ikke er en studieopholdstilladelse, skal du selv undersøge hos den udstedende myndighed, om din nuværende opholdstilladelse tillader dig at tage en fuldtidsuddannelse, uden at du skal søge om en studieopholdstilladelse. Universitetet vejleder ikke om dette.
Hvis du skifter din igangværende uddannelse ud med en anden uddannelse på samme eller højere niveau, skal du også søge om en ny opholdstilladelse.
Dette gælder dog ikke, hvis du blot laver et linjeskifte på den samme uddannelse, da din studietid ikke forlænges derved.
Der kan være flere grunde til, at sagsbehandlingen af din opholdstilladelse trækker ud over styrelsens servicemål på 2 måneder.
Hvis dele af din ansøgning mangler, skal styrelsen rykke efter dokumenterne. Den tid, der går med at indhente manglende dokumentation, lægges oven i sagsbehandlingstiden. Der er en svarfrist til styrelsen på 30 dage, hvis du som ansøger opholder dig i udlandet, og 14 dage, hvis du ansøger fra Danmark.
Typiske forhold, som kan forlænge sagsbehandlingstiden
Interview med ansøger
I nogle tilfælde vælger styrelsen at afholde interview med ansøger. Dette sker typisk for at få berigtiget ansøgers sprogkundskaber, motivation for at søge ophold i Danmark eller ansøgers afgivne oplysninger. Interview afholdes typisk på ambassaden i ansøgers hjemland eller i Danmark, hvis ansøger er indrejst.
I sjældne tilfælde afvises en ansøgning om studieopholdstilladelse.
Årsagerne til afslag vil typisk være begrundet i helt særlige, individuelle forhold.
Hvis din ansøgning om opholdstilladelse afvises, mister du samtidig din studieplads ved Aarhus Universitet.
Du bedes du give universitetet besked, da Styrelsen for International Rekruttering og Integration ikke må informere universitetet om, at eller hvorfor din ansøgning om opholdstilladelse er blevet afvist.
Bemærk, at Aarhus Universitet ikke kan påvirke styrelsens afgørelse, og eventuelle spørgsmål og klager beder vi dig sende direkte til styrelsen.
Hvornår kan du søge om forlængelse?
Du kan tidligst søge om en forlængelse, 3 måneder inden din gældende opholdstilladelse udløber. Når du har sendt din ansøgning om forlængelse til styrelsen og modtaget en bekræftelse på, at ansøgningen er modtaget, har du lovligt ophold i Danmark, indtil styrelsen har behandlet din ansøgning, også selv om din gældende opholdstilladelse udløber.
Dit pas er udløbet
Hvis dit pas ikke er gyldigt for hele studieperioden, når du ansøger om opholdstilladelse, får du i første omgang kun en opholdstilladelse, som gælder for den periode af dine studier, hvortil dit pas er gyldigt. Inden din opholdstilladelse udløber, skal du forny dit pas og søge om forlængelse af din opholdstilladelse.
Du skal sende en kopi af dit nye pas til AU Optagelse og anmode universitetet om at påbegynde en såkaldt ST3-blanket. Universitetet udfylder del 1 og videresender blanketten til dig til udfyldning af del 2.
Dit studieforløb er forsinket
Hvis du bliver forsinket i dine studier, skal du huske at søge om en forlængelse af din opholdstilladelse, inden den udløber. Du skal skaffe en bekræftelse fra dit studiecenter/din studieadministration vedrørende din nye forventede afslutningsdato. Den nye dato for forventet afslutning skal være konkret, individuel og præcis. Du skal derfor ikke blot oplyse din maksimale studietid, da den ikke siger noget om dit eget specifikke studieforløb og din forventede afslutning.
Bekræftelsen fra studiecentret skal du sende til AU Optagelse og anmode afdelingen om at påbegynde en ST3-blanket. Optagelse udfylder del 1 og videresender blanketten til dig til udfyldning af del 2.
Tidsbegrænset opholdstilladelse versus maksimal studietid
Din opholdstilladelse kan maksimalt forlænges 1 år ud over den normerede studietid (+ 6 mdr. til jobsøgning). Det betyder, at du på grund af opholdstilladelsen kan være tvunget til at afslutte dine studier tidligere end den maksimale studietid, som universitetet har tildelt dig, hvis du fx i løbet af dit studium har fået tildelt mere end 1 års ekstra studietid af studienævnet på grund af usædvanlige forhold (fx sygdom).
Obligatorisk praktikophold
Hvis din uddannelse indeholder et obligatorisk praktikforløb, vil din ST1-ansøgning om opholdstilladelse indeholde en samtidig ansøgning om arbejdstilladelse til den periode af dit studium, hvor du er i praktik. Det betyder, at du ikke efterfølgende skal søge om særskilt arbejdstilladelse til praktikopholdet.
Valgfrit praktikophold
Hvis din uddannelse indeholder et valgfrit praktikophold, skal du først søge om opholdstilladelse til praktikopholdet, når du er i gang med din uddannelse og har en konkret aftale om praktikophold.
Du skal henvende dig til dit studiecenter, som kan hjælpe dig med at udfylde den ST4-blanket, du skal bruge til ansøgningen om arbejdstilladelse til praktikopholdet.
ST4-ansøgningsblanketten er tilgængelig på Styrelsen for International Rekruttering og Integrations hjemmeside.
Du er forpligtet til at informere Styrelsen for International Rekruttering og Integration, hvis du holder orlov. Da det er en forudsætning for at bevare opholdstilladelsen i Danmark, at du er studieaktiv, vil styrelsen som udgangspunkt inddrage din opholdstilladelse i orlovsperioden.
Hvis du mister din studieopholdstilladelse på grund af orloven, skal du udrejse af Danmark og søge fra dit hjemland om en ny studieopholdstilladelse for at kunne indrejse i Danmark og genoptage dit studium efter orlovens ophør.
Som hovedregel gives der kun tilladelse til ophold i Danmark i forbindelse med barselsorlov. Hvis du ønsker at opholde i Danmark under din barselsorlov eller andre typer orlov, fx alvorlig sygdom, skal du selv ansøge Styrelsen for International Rekruttering og Integration om dette.
Du skal være opmærksom på, at universitetet er forpligtet til at oplyse styrelsen om din orlovsperiode.
Inden du rejser ud
Når du vender tilbage til Danmark
Du kan kontakte Internationalt Center, hvis du har brug for flere oplysninger på ic@au.dk
Opholdstilladelse gives til fuldtidsstudier, og du er selv ansvarlig for at sikre dig, at du kan afslutte din opholdstilladelse inden for opholdstilladelsens fastsatte tidsgrænse, og at du i øvrigt overholder de studieaktivitetskrav, som er fastsat af universitetet.
Universitetet er forpligtet til at oplyse det til Styrelsen for International Rekruttering og Integration, hvis du ikke er studieaktiv.
Hvis du udmelder dig eller holder orlov, giver universitetet automatisk besked til styrelsen.
Der gælder særlige studieaktivitetskrav for studerende, som modtager friplads med/uden månedsstipendium. Studieaktivitetskravene står beskrevet i kontrakten mellem den studerende og universitetet.
Bemærk, at styrelsen foretager stikprøvekontrol af studerendes studieaktivitet.
Kontakt gerne universitetet for vejledning, inden du får problemer med din studieopholdstilladelse.
Etableringskortordningen er målrettet personer fra ikke-EU-lande med en afsluttet professionsbachelor-, bachelor-, kandidat- eller ph.d.-grad, der har brug for en opholdstilladelse til at søge relevant erhvervsarbejde efter endt uddannelse.
Den nuværende ordning giver adgang til to års ophold i Danmark uden offentlige ydelser efter endt uddannelse. Desuden giver en ny aftale gældende fra 1. juli 2020 mulighed for at forlænge perioden med et år, hvis man sidder i et job, der er relevant i forhold til ens uddannelse.
Du kan nu ansøge om at blive en del af ordningen inden for 12 måneder efter afsluttet uddannelse.
Du kan læse mere om, hvordan du søger om etableringskort, på Styrelsen for International Rekruttering og Integrations hjemmeside.
Flere oplysninger om opholdstilladelse fås ved henvendelse til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), som udsteder opholdstilladelse: www.nyidanmark.dk
Bacheloruddannelser: ba.admission@au.dk
Kandidatuddannelser: ma.admission@au.dk
Spørgsmål vedrørende opholdstilladelse til Erasmus Mundus-uddannelser sendes til Internationalt Center: ic@au.dk
Kontakt Internationalt Center på ic@au.dk
Du er ansvarlig for din egen opholdstilladelse Universitetet er ikke ansvarlig for, at du har en gyldig opholdstilladelse, og at du overholder de gældende regler for at beholde opholdstilladelsen. Hvis du er i tvivl om, hvilke regler der gælder for din egen opholdstilladelse, skal du henvende dig til Styrelsen for International Rekruttering og Integration. |