Aarhus Universitets segl

Er du professionsbachelor?

Her kan du:

  • Læse svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om overgangen fra professionsbachelor til kandidat
  • Se eksempler på hvordan en uge kan se ud som kandidatstuderende

FAQ: Fra professionsbachelor til kandidat

Generelle spørgsmål

Hvilke uddannelser kan jeg komme ind på med min uddannelse?

For at finde ud af, hvilke kandidatuddannelser du kan søge ind på, uanset om du kommer med en bachelor eller professionsbachelor, skal du gå ind under ”Adgangskrav” for den enkelte kandidatuddannelse og se, om din uddannelse matcher adgangskravene til den kandidatuddannelse, du er interesseret i. Vi kan desværre ikke sige, inden du søger, hvad du kan komme ind på. Det bliver først vurderet, når du har sendt din ansøgning. En måde at starte på at få et overblik er ved at sortere vores kandidatuddannelser efter interesse og se, om din uddannelse ser ud til at matche adgangskravene på de enkelte uddannelser. På den måde sikrer du dig, at du både kigger på kandidatuddannelser, du er interesseret i, og som kan matche din uddannelse.

Du kan se nogle af de kandidatuddannelser på Aarhus Universitet, hvor det er muligt at blive optaget med en professionsbachelor. Der er dog ikke tale om en fuldstændig liste.

Kan jeg følge med i undervisningen?

Det kan være en omvæltning at komme fra en professionsbachelor eller et fuldtidsjob, og vænne sig til en ny hverdag som kandidatstuderende. Vi har samlet nogle gode råd til dig på vores side Studypedia. Her kan du få en masse tips og tricks til at hjælpe dig i gang med din nye hverdag som studerende. Du kan bl.a. læse om gode studievaner, hvordan du håndterer pensum og meget mere.

Kan jeg have et fuldtidsjob ved siden af kandidaten?

Vores kandidatuddannelser er som udgangspunkt et fuldtidsstudie, hvilket svarer til en timebelastning på 37-40 timer om ugen. Enkelte uddannelser kan tages på deltid mod betaling. Men som udgangspunkt skal du regne med, at størstedelen af dagstimerne går med studiet, hvor de færreste har mulighed for at have et fuldtidsjob ved siden af. Nogle studerende har et studiejob ved siden af kandidaten. Du kan også overveje, om en erhvervskandidat er noget for dig.

Kan jeg læse uddannelsen online?

Du kan kun læse de kandidater online, som bliver udbudt således. De fleste kandidatuddannelser kan du ikke læse online. Du kan se på uddannelsernes egen side hvorvidt de udbydes online, hvis dette står under "Studiested" øverst.



De pædagogiske kandidater (DPU)

Hvordan skriver jeg en god fagligt begrundet ansøgning?

På mange af DPUs uddannelser skal man skrive en forhåndsvurdering som en del af sin ansøgning.

Vi får ofte spørgsmål om, hvordan man skriver en god fagligt begrundet ansøgning. Det kan gøres på mange måder og der findes ikke én facitliste.

Vi har lavet et overblik over hvad den skal indeholde og hvordan du kan forberede dig, inden du skriver den. Den vejledning vi kan give i forhold til den fagligt begrundede ansøgning fremgår af den side.

Hvad er forskellen på de pædagogiske kandidater?

DPU har lavet en oversigt, hvor du selv kan gå på opdagelse i forskelle og lighederne mellem de forskellige kandidatuddannelser på DPU.

Skal jeg have erfaring fra arbejdsmarkedet for at kunne blive optaget på kandidater?

Nej, det skal man ikke. Du bliver optaget på baggrund af din uddannelsesbaggrund og fagligt begrundede ansøgning

Hvordan er aldersfordelingen på DPU?

Der er oftest en stor aldersspredning på DPUs uddannelser. I princippet er alder lige meget, når man samles om noget man interesserer sig for.

Kan jeg følge med, når det meste er på engelske?

Du bliver hurtig bedre til engelsk. Derudover kan du oversætte nogen af teksterne, hvis det gør læsningen nemmere. Der er mange forskellige måder at gå til sit pensum på. Når du starter, er der forskellige ressourcer at trække på (tutor, studiegruppe, arrangementer, Studypedia), hvor man kan få ideer til hvordan man går til det. F.eks. kan man se en video på dansk på youtube der kort forklarer teorien. Du kan også undersøge om du kan læse noget sekundær litteratur, som andre har skrevet om teorien på dansk. I løbet af uddannelsen vil du desuden udvikle dine engelskkundskaber inden for fagfeltet som gør, at det for flere studerende opleves lettere med tiden.

Civilingeniør

Hvilke karrieremuligheder har man som civilingeniør sammenlignet med diplomingeniør?

Som ingeniør vil du i dit arbejdsliv vil næsten uundgåeligt komme til at arbejde med nogle af det globale samfunds helt store udfordringer omkring klima, fødevarer, vand, nye materialer, medicin og sundhed samt digitalisering. Som færdiguddannet ingeniør kan du gå direkte ud på det højteknologiske private arbejdsmarked eller starte din egen virksomhed.

Som diplomingeniør får du en erhvervsrettet kompetenceprofil, der kan arbejde med rådgivning, kvalitetssikring og implementering.

Som civilingeniører bliver du specialist, og kan arbejde med fx forskning, udvikling, analyse og teknisk arbejde.

Læs mere om karrieremulighederne som ingeniør.

Er der forskel på undervisningsformen på civilingeniør og diplomingeniør?

Undervisningen på diplomingeniøruddannelsen består af forelæsninger, klasseundervisning, holdøvelser samt værksteds- og laboratoriearbejde.

Undervisningen på civilingeniøruddannelsen består af forelæsninger, klasseundervisning, laboratorieforsøg, projektarbejde og teoretiske øvelser.

Sundhedsvidenskabelige

Hvordan er timebelastningen på erhvervskandidat?

Undervisningsmængden på erhvervskandidatordningen varierer med semestre på 10 ECTS til 20 ECTS, svarende til en forventet ugentlig arbejdsbelastning på henholdsvis 14 og 28 timer. Du vil skulle bruge timerne på undervisning, gruppearbejde og selvstudie. Da det for studerende på erhvervskandidatordningen er et krav, at man sideløbende er ansat 25 timer i ugen på en årsnorm inden for dit sundhedsfaglige område, skal man forvente varierende belastningsperioder. Du har dog mulighed for at tilmelde eller framelde dig fag, forudsat at du er opmærksom på, om der er en anbefalet rækkefølge af fag samt hvornår fagene udbydes, og at man samtidig overholder studiereglerne vedrørende studieaktivitet og maksimal studietid.

Læs mere om sygepleje som erhvervskandidat på uddannelsessiden.

Hvad er forskellen på linjerne på sygepleje?

Sygeplejeuddannelsen bliver udbudt i to forskellige linjer: Nursing Science og Advanced Practice Nursing.

Du kan læse om de to linjer på uddannelsessiden eller gå ind i studieordningen og læse om de enkelte fag under de to linjer.






Hvordan kan en uge som kandidatstuderende se ud?




Didaktik (dansk), professionsbachelor som lærer - familie med to små børn

Nedenstående er et eksempel på et ugeskema fra Stine på Didaktik, som har familie med to børn på hhv. 6 og 7 år.

  • "I spidsbelastningsperioder på studiet ser skemaet noget anderledes ud - der konverteres flere af familierubrikkerne til studieforberedelser"
  • "Ift. sygdom hos børnene har vi tre bedsteforældre til rådighed til pasning - de arbejder ikke mere"
  • "Grunden til at jeg kan sidde med studieforberedelser tirsdag helt frem til aftensmad er at vores børn er hos deres bedsteforældre til 'bedsteforældre-hyggedag' og derfor først kommer hjem til putning kl. 19"

Stine er en del af vores frivillige AU-studerende, som er klar til at svare på spørgsmål om livet som studerende på AU.

Spørg Stine



Sygepleje, professionsbachelor som sygeplejesker - alenemor med tre børn

Nedenstående er et eksempel på to forskellige uger fra en studerende på kandidaten i Sygepleje. Hun har tre børn, og de to skemaer repræsenterer hhv. en uge med og en uge uden børn.

  • "Jeg har bedsteforældre som ofte henter børnene om eftermiddagen når jeg kommer sent hjem, så de ikke skal være i SFO så længe. Men de kan også godt blive til 16.40 når jeg kan hente dem."
  • "Jeg er alene med tre børn (8, 10, 13 år) hver anden uge og bor 1½ time fra Universitetet i Aarhus (112 km) og tager toget/letbane, hvor jeg læser imens toget kører."
  • "Jeg læser mere i den uge hvor jeg ikke har børn, end i den uge hvor jeg har dem. Jeg tilpasser mine "fritimer" til om jeg skal læse eller om jeg kan se familie og venner."

Øverst er et eksempel på en uge hvor hun har børn, det nederste er et eksempel på en uge uden børn.




Civilingeniør i Elektroteknologi, bachelor i elektroteknologi - bor i lejlighed med roommate

Nedenstående er et eksempel på et ugeskema fra Oliver på civilingeniøruddannelsen i Elektroteknologi.

  • "Skemaet her har ca. 40 timers studie indlagt. Det varierer en del henover semesteret, da der tit godt kan komme afleveringer i klumper"
  • "Jeg er også heldig at have et arbejde som jeg kan lige meget når jeg gerne vil, men som også variere en del timer fra uge til uge. Jeg har prøvet et give et nogenlunde gennemsnit [i skemaet her, red.]"
  • "Meget af afleveringstiden og især afleveringen foregår for mit vedkomne i studiegrupper, så det er ikke altid at det er ren studie vi har gang i."


Vil du gerne tale med en studerende eller en vejleder?

Spørgsmål til dit studievalg?

Du kan kontakte Vejledningscenter AU, hvis du fx:

  • har svært ved at finde ud af, hvilken uddannelse, der passer til dig
  • har spørgsmål om optagelse og adgangskrav på en uddannelse

Spørgsmål til en bestemt uddannelse? 

Du kan kontakte de uddannelsesspecifikke studievejledere hvis du fx:

  • vil høre mere om studielivet og hverdagen på uddannelsen
  • har spørgsmål om undervisningsformen