Aarhus Universitets segl

MEKANIK OG TEKNOLOGI

Kandidatuddannelse (civilingeniør)

Fakta om uddannelsen 
Undervisningssprog | Studiested: Aarhus  |  Studiestart: August / september og Januar / februar

Introduktion

Den toårige kandidatuddannelse til Civilingeniør i Mekanik og Teknologi fungerer som en overbygning til en relevant bacheloruddannelse inden for mekanik og relaterede områder. Her bygger du videre på det, du allerede har lært om mekanikkens centrale discipliner, og du dygtiggør dig inden for dit interesseområde. Du lærer at bruge statistiske metoder, kunstig intelligens og programmering i dit ingeniørarbejde, og du kommer til at integrere simulering, modellering og optimering i dine projekter.

Som studerende på kandidatuddannelsen i Mekanik og Teknologi har du meget stor frihed til at sammensætte din uddannelse efter interesse.

Måske vil du gerne uddanne dig inden for mekanisk produktudvikling, udvikle nye materialer eller ny teknologi til forebyggelse og behandling af sygdomme. Måske ønsker du at dygtiggøre dig inden for klimateknologi med fokus på den grønne omstilling. Eller måske drømmer du om at arbejde med avancerede robotter og højteknologisk industriproduktion.

Du kan læse mere om dine specialiseringsmuligheder og se forslag til studieforløb her. 

Uanset, hvordan du sammensætter din uddannelse, kommer du til at arbejde projektbaseret sammen dine studiekammerater, forskere og virksomheder. Du lærer desuden at bruge din teoretiske viden om mekanik og din eksperimentelle erfaring fra universitetets laboratorier til at løse virkelige problemstillinger.

Når du har gennemført kandidatuddannelsen i Mekanik og Teknologi bliver du civilingeniør (cand.polyt.). Denne titel er din adgangsbillet til mange interessante jobs, og du vil opleve at være i høj kurs på arbejdsmarkedet.

Hverdagen på Mekanik og Teknologi

Som studerende på Mekanik og Teknologi vil din hverdag være præget af forelæsninger, holdundervisning og eksperimentelt arbejde. Du kommer også til at lave en del projektarbejde i grupper – ofte i samarbejde med virksomheder og forskere.

Du bliver en del af AU Engineering, som er et fællesskab med cirka 4.000 andre ingeniørstuderende på Aarhus Universitet. Her møder du blandt andet aktive studenterforeninger, og du har rig mulighed for at engagere dig både fagligt og socialt. Og så bliver du en del byen Aarhus, som tilbyder en fantastisk ramme om studielivet.

Undervisningen på kandidatuddannelsen i Mekanik og Teknologi er baseret på forskning, og du får som en naturlig del af din uddannelse et grundlæggende kendskab til universitetets videnskabelige aktiviteter inden for Mekanik og Teknologi.

Internationale muligheder

Som ingeniørstuderende ved Aarhus Universitet har du gode muligheder for at få international erfaring i løbet af din uddannelse. Det kan være i form af et semester på et universitet i udlandet, men det kan også være i form af projektsamarbejde med en international virksomhed. AU Engineering har mere end 100 samarbejdsaftaler med universiteter i udlandet.

Mød studerende

Adgangskrav

I denne sektion kan du finde ud af, hvad der skal til for at komme ind på civilingeniøruddannelsen i Mekanik.

De næste afsnit forklarer, hvordan du kan opfylde adgangskravene, afhængigt af om du har:

  1. Retskra​v
  2. En bacheloruddannelse, der giver direkte adgang
  3. En anden uddannelse, der kan give adgang

Du kan også finde ud af, om der er begrænsninger for, hvor mange der kan optages på uddannelsen, og hvilke sprogkrav der gælder.

1. Retskrav

Følgende bacheloruddannelse giver dig retskrav på optagelse på civilingeniøruddannelsen i Mekanik: 

  • Bacheloruddannelsen i Mekanik fra Aarhus Universitet 

Retskrav betyder, at du har ret til at blive optaget på den kandidatuddannelse, der bygger oven på den bacheloruddannelse, som du har gennemført ved samme universitet. Det kræver dog, at du søger om optagelse senest tre år efter gennemført bacheloruddannelse.  

Læs mere om retskrav 

2. Bacheloruddannelser der giver direkte adgang

Hvis du har en af de følgende bacheloruddannelser, opfylder du adgangskravene til uddannelsen: 

  • Bacheloruddannelsen i Mekanik fra Aarhus Universitet

3. Andre uddannelser der kan give adgang

Udover de bacheloruddannelser, som allerede er vurderet til at give adgang til denne uddannelse, kan der også være andre uddannelser, der opfylder adgangskravene afhængigt af fagsammensætningen og vægtningen af dine kurser.

Du kan få adgang til kandidatuddannelsen, såfremt universitetet vurderer, at din uddannelse har et niveau, omfang og indhold, som svarer til de faglige krav, der angives herunder.

Du kan opfylde adgangskravet med en anden bacheloruddannelse (BSc) eller diplomingeniøruddannelse (BEng), hvis du har følgende fagområder:  ECTS-krav
Maskinteknik og mekanik  60

Matematik 

Indenfor følgende fagområder:  

  • Calculus  

  • Systemer af ordinære differentialligninger 

  • Partielle differentialligninger 

  • Vektordifferential- og -integralregning 

20
I alt 80

Vi kan ikke på forhånd vurdere, om netop din uddannelse vil opfylde ovenstående krav. Vi vil derfor anbefale dig at søge ind på uddannelsen, hvis du selv vurderer, at du opfylder fagkravene. Det er i den forbindelse en god ide at sammenligne din uddannelse med de direkte adgangsgivende uddannelser.

Download bilag til din ansøgning

Du skal udfylde dette bilag og vedhæfte til din ansøgning. Bilaget bruges i vurderingen af din ansøgning. Hvis du har retskrav til kandidatuddannelsen, skal du ikke udfylde og vedhæfte bilaget.
Download bilag


Adgangsbegrænsning

Der er adgangsbegrænsning på denne kandidatuddannelse.

Adgangsbegrænsning vil sige, at der er et begrænset antal studiepladser på uddannelsen. Der vil således blive prioriteret blandt de kvalificerede ansøgere ud fra nogle faste udvælgelseskriterier (se nedenfor).

Dette betyder, at det ikke i sig selv er en garanti for optagelse at have opfyldt adgangskravene. Hvis du har retskrav, er du dog garanteret en plads på uddannelsen. 


Udvælgelseskriterier

Hvis der er flere kvalificerede ansøgere end ledige studiepladser, lægges der vægt på følgende kriterier ved udvælgelsen (hvert kriterie vægter 1/3):  

  1. Karakterniveau fra adgangsgivende uddannelse   

  2. Opnåede karakterer i relevante fagområder:

    • Matematik 

    • Mekanik 

    • Fluid mekanik 

    • Elasticitetsteori 

    • Produktudvikling

  3. Relevante fagområder (målt i ECTS). I denne vurdering indgår ikke ECTS, som er en del af adgangskravene beskrevet under ’Andre uddannelser der kan give adgang’.

    • Matematik 

    • Mekanik 

    • Fluid mekanik 

    • Elasticitetsteori 

    • Produktudvikling

* Fagområderne vurderes ud fra følgende pointsystem: 1 point pr. 5 ekstra ECTS inden for de relevante fagområder, men 1 point pr. Ekstra ECTS i Elasticitetsteori. Du kan maksimalt få 15 point indenfor dette kriterie.


Vær opmærksom på, at karakterer opnået efter ansøgningsfristen ikke tages med i vurderingen.

Sprogkrav

Du skal kunne dokumentere, at du har engelskkvalifikationer svarende til dansk gymnasialt B-niveau. Hvis du har retskrav på optagelse (se ovenfor), er du ikke omfattet af denne regel.

Læs hvordan dit engelsk-niveau skal dokumenteres, hvis du ikke har en dansk gymnasial uddannelse.


Uddannelsens opbygning

Undervisningen på Mekanik og Teknologi

Undervisningen på Mekanik er tilrettelagt med to semestre per studieår.

Uddannelsen består af to obligatoriske grundkurser, en række valgkurser og/eller projekter. Du følger grundkurserne sammen med alle studerende på uddannelsen.

Studielinjer


  • Renewable Energy
  • Thermo/ Fluid Dynamics
  • Robot Technology
  • Dynamics 
  • Solid Mechanics
  • Materials
  • Mechanical Engineering Design
  • Manufacturing

På studieportalen kan du læse mere om de enkelte studielinjer

 

 

Studieordning

I studieordningen kan du finde yderligere oplysninger om, hvad de enkelte fag indeholder. Du kan også se studiets opbygning, og hvilke krav der bliver stillet til dig som studerende – herunder eksamensformer og eksamenskrav.


Undervisningssprog

Uddannelsen er godkendt med engelsk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen.


Studiediagram

Studiediagrammet nedenfor viser et anbefalet studieforløb for studiestart sommer. For studiestart vinter vil rækkefølgen for de obligatoriske kurser være omvendt. I studiediagrammet kan du klikke på de forskellige fag og læse de enkelte fagbeskrivelser. Fordelingen af studielinjekurser og valgfrie kurser på de 3 første semestre kan varieres.


Studieliv

Dagligdagen på Mekanik og Teknologi

Din dagligdag som studerende på Mekanik og Teknologi er præget af hårdt arbejde med forelæsninger og opgaveløsninger samt masser af socialt samvær med dine medstuderende. I vil sammen afholde sociale arrangementer og fester, og I kommer til at arbejde tæt sammen i projektgrupper, hvor I vil skabe tætte forhold både fagligt og socialt.

De studerendes råd - RIA

Rådet for Ingeniørstuderende i Aarhus (RIA) er de studerendes talerør og samlingspunkt for et bedre studiemiljø. RIA varetager de studiepolitiske og sociale interesser for alle studerende på Aarhus Universitet og er omdrejningspunkt for sociale arrangementer og aktiviteter for de studerende.

Følg studielivet på Aarhus Universitet

- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.

 Med tusindvis af billeder giver #yourniversity dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på.

Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.

Karriere


Civilingeniøruddannelsen i Mekanik og Teknologi på Aarhus Universitet er skabt i et tæt samarbejde mellem nogle af verdens dygtigste forskere og både danske og internationale virksomheder. Det betyder, at det, du lærer, afspejler både den nyeste videnskab og erhvervslivets innovationsudfordringer.

På den måde får du en meget konkurrencedygtig kompetenceprofil, og som færdiguddannet civilingeniør vil du være i høj kurs på arbejdsmarkedet i stort set alle brancher.

Mange civilingeniører i Mekanik og Teknologi vælger at takke ja til det første job i vind-, robot-, materiale- eller medico-industrien. Nogle bliver ansat i produktionsvirksomheder eller på hospitaler, og det er også muligt at gå forskningsvejen på et universitet med en ph.d.-uddannelse.

En stor del af uddannelsens dimittender kommer på baggrund af deres teknologiindsigt og dybe teoretiske viden om Mekanik til at arbejde i specialistfunktioner i virksomheder. Mange arbejder desuden med ledelse.

Kort sagt, giver en uddannelse i Mekanik og Teknologi en meget alsidig ingeniørprofil, og den vil åbne mange døre for dig i dit fremtidige arbejdsliv.

Læs mere om arbejdsmarkedet for nyuddannede ingeniører her


Arbejdsopgaver som færdiguddannet

Diagrammet viser fordelingen mellem de fem hyppigste arbejdsopgaver for færdiguddannede 1-2 år efter afslutningen af deres uddannelse. Tallene baserer sig på spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Ministeriet for Forskning og Uddannelse og Aarhus Universitet i 2020.