Kandidatuddannelse
Fakta om uddannelsen Undervisningssprog | Studiested: Aarhus | Studiestart: August / september og Januar / februar |
På kandidatuddannelsen i Samfundsfag beskæftiger du dig med samfundets struktur, det politiske system og hvordan borgere, organisationer og den politiske ledelse spiller sammen og påvirker hinanden. Du lærer om det moderne samfunds organisering og udvikling i både dansk og international sammenhæng, og du får kendskab til de økonomiske og internationale strømninger, som påvirker det. Du tager dit hovedfag i Samfundsfag, og du kan eksempelvis kombinere det med et sidefag i matematik, idræt, sprog, historie, billedkunst, erhvervsøkonomi eller religionsvidenskab.
Som kandidatuddannet i Samfundsfag opnår du titlen cand.soc., som især retter sig mod undervisningssektoren. I kombination med et gymnasierettet sidefag giver kandidatuddannelsen i Samfundsfag dig kompetence til at undervise i gymnasieskolen, på professionsuddannelserne eller på højskoler. Du har også jobmuligheder inden for det administrative område i stat og kommune, ved danske myndigheder eller i informations- og konsulentbranchen, ligesom EU og ambassaderne også ansætter kandidatuddannede fra Samfundsfag.
I denne sektion kan du finde ud af, hvad der skal til for at komme ind på kandidatuddannelsen i Samfundsfag.
De næste afsnit forklarer, hvordan du kan opfylde adgangskravene, afhængigt af om du har:
Du kan også finde ud af, om der er begrænsninger for, hvor mange der kan optages på uddannelsen, og hvilke sprogkrav der gælder.
Følgende bacheloruddannelse giver dig retskrav på optagelse på kandidatuddannelsen i Samfundsfag:
Bacheloruddannelsen i Samfundsfag fra Aarhus Universitet
Retskrav betyder, at du har ret til at blive optaget på den kandidatuddannelse, der bygger oven på den bacheloruddannelse, som du har gennemført ved samme universitet. Det kræver dog, at du søger om optagelse senest tre år efter gennemført bacheloruddannelse.
Hvis du har en af de følgende bacheloruddannelser, opfylder du adgangskravene til uddannelsen:
Bacheloruddannelsen i Samfundsfag fra Aarhus Universitet med et bachelortilvalg inden for gymnasieskolens fagrække (45 ECTS)
Udover de bacheloruddannelser, som allerede er vurderet til at give adgang til denne uddannelse, kan der også være andre uddannelser, der opfylder adgangskravene afhængigt af fagsammensætningen og vægtningen af dine kurser.
Du kan få adgang til kandidatuddannelsen, såfremt universitetet vurderer, at din uddannelse har et niveau, omfang og indhold, som svarer til de faglige krav, der angives herunder.
Du kan opfylde adgangskravet med en anden uddannelse, hvis du har følgende fagområder: | ECTS-krav |
Bachelorkurser med generel indføring på tværs af politologiens fagområder, herunder
| 120 |
Et gymnasierettet bachelortilvalg | 45 |
I alt | 165 |
Vi kan ikke på forhånd vurdere, om netop din uddannelse vil opfylde ovenstående krav. Vi vil derfor anbefale dig at søge ind på uddannelsen, hvis du selv vurderer, at du opfylder fagkravene. Det er i den forbindelse en god ide at sammenligne din uddannelse med de direkte adgangsgivende uddannelser.
Der er ikke adgangsbegrænsning på denne kandidatuddannelse.
Det betyder, at alle kvalificerede ansøgere får tilbudt en studieplads. Du er derfor sikker på optagelse, hvis du enten har retskrav eller en direkte adgangsgivende bacheloruddannelse.
Du skal kunne dokumentere, at du har danskkvalifikationer svarende til Dansk A-niveau (Dansk A) i den danske gymnasieskole, når du søger en dansksproget kandidatuddannelse på Aarhus Universitet.
Læs mere om opfyldelse af Dansk A, hvis ikke du har en dansk gymnasial uddannelse.
Fra optaget i februar 2025 skal du foruden Dansk på A-niveau kunne dokumentere engelskkvalifikationer svarende til Engelsk på B-niveau.
Læs hvordan dit engelsk-niveau skal dokumenteres, hvis du ikke har en dansk gymnasial uddannelse.
I studieordningen kan du finde yderligere oplysninger om, hvad de enkelte fag indeholder. Du kan også se studiets opbygning, og hvilke krav, der bliver stillet til dig som studerende – herunder eksamensformer og eksamenskrav.
Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.
Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.
I studiediagrammet for kandidatuddannelsen i Samfundsfag kan du klikke på de forskellige fag og læse de enkelte fagbeskrivelser.
Første semester vil foregå dels på tilvalget dels på samfundsfag, mens andet semester består af politologiske valgfag. En typisk uge på andet semester kunne se således ud:
Mandag
Kl. 9-11: Forberedelse
Kl. 11-13: Møde med læsegruppe
Kl. 14-16: Forberedelse
Tirsdag
Kl. 8-11: Forberedelse
Kl. 11-14: Holdundervisning i seminar 1
Kl. 14-17: Forberedelse
Onsdag
Kl. 9-12: Møde med læsegruppe
Kl . 12-14: Forberedelse
Kl. 14-17: Holdundervisning i seminar 2
Torsdag
Kl. 8-12: Forberedelse
Kl. 13-17: Møde med læsegruppe
Fredag
Kl. 8-13: Holdundervisning seminar 3
Kl. 13-15: Forberedelse af næste uges emner
Du får din daglige gang på Institut for Statskundskab, hvor forskningen kredser om international politik, politiske systemer, offentlig politik og offentlig forvaltning. Instituttet er kendetegnet ved et stærkt fagligt miljø, og der lægges vægt på, at undervisningen på kandidatuddannelsen varetages af det faste videnskabelige personale.
På Institut for Statskundskab vægtes det sociale liv meget højt. På foreningsgangen finder du aktiviteter for enhver smag, og du kan enten blive en del af redaktionen på instituttets blad, Kandestøberen, eller melde dig ind i en af de mange sociale eller faglige foreninger. Aarhus BSS Kantinen er et naturligt mødested med en central placering i universitetsparken med kort afstand til eksempelvis Det Kongelige Bibliotek og Sø-auditorierne.
Kandidatforeningen står for en række sociale og faglige arrangementer.
- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.
Med tusindvis af billeder giver #yourniversity dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på.
Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.
Diagrammet viser fordelingen mellem de fem hyppigste arbejdsopgaver for færdiguddannede 1-2 år efter afslutningen af deres uddannelse. Tallene baserer sig på spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Ministeriet for Forskning og Uddannelse og Aarhus Universitet i 2020.
Kandidatuddannelsen i samfundsfag fører til titlen cand.soc. Cand.soc.-graden retter sig især mod undervisningssektoren. I kombination med et gymnasierettet sidefag giver samfundsfag kompetence til at undervise i gymnasieskolen, ligesom der også er mange der bruger uddannelsen som baggrund for at undervise fx professionsuddannelserne eller på en højskole.
Der er også mange gode jobmuligheder inden for det administrative område i stat og kommune, ved danske myndigheder eller i informations- og konsulentbranchen, ligesom EU og ambassaderne også ansætter mange cand.soc.er.
Herunder finder du information om, hvad en række af vores alumner arbejder med i deres første job efter endt uddannelse.
Administrative opgaver
Informationsmøder, opgavekonstruktion, samarbejdsopgaver.
Undervisning
Uddannelse og undervisning.
Rådgivning
Erhvervsvejledning og uddannelsesvejledning.
Andet
Faglitteratur og skriftlig censur.
Fra studie til Første job
”Se dit første job som et vigtigt skridt i din egen udvikling, uanset hvad du laver”.
(Cand.soc i Samfundsfag)
Kandidatuddannelsen bygger videre på de kompetencer, der er erhvervet på bacheloruddannelsen. Der er mulighed for - inden for visse rammer - at tilrettelægge uddannelsen individuelt, hvilket betyder, at de studerendes faglige profil ikke er helt identisk.
En kandidat i samfundsfag har følgende faglige kompetencer:
En kandidat i samfundsfag har flg. intellektuelle kompetencer:
En kandidat i samfundsfag har flg. praktiske kompetencer:
På studerende.au.dk/karriere kan du læse mere om karrierevejledningstilbud, arrangementer og workshops.