Kandidatuddannelse
Fakta om uddannelsen Undervisningssprog | Studiested: Aarhus og København (Emdrup) | Studiestart: August / september (ingen vinterstart) |
Kandidatuddannelsen i Pædagogisk sociologi beskæftiger sig med pædagogikkens og uddannelsernes rolle i samfundet. På studiet lærer du om de strukturelle rammers betydning for opdragelse, undervisning, socialisering og uddannelse, og hvordan det får betydning for den enkelte og for samfundet, og hvordan du empirisk og teoretisk funderet selv kan undersøge dette. Du vil lære, hvordan du kan identificere og analysere sociologiske problemstillinger inden for en pædagogisk kontekst, hvad enten der er tale om dag- og døgninstitutioner, uddannelsesinstitutioner, organisationer eller andre sammenhænge. Du vil derfor blandt andet blive præsenteret for forskellige pædagogisk-sociologisk relevante teorier og lære forskellige tilgange, både kvalitative og kvantitative, til at undersøge et område nærmere. Du har i løbet af uddannelsen gode muligheder for at specialisere dig inden for dit interesseområde.
Med kandidatuddannelsen i Pædagogisk sociologi kan du komme til at arbejde inden for mange forskellige områder inden for det pædagogiske og sociologiske område. Det kan for eksempel være analyse og udvikling inden for det pædagogiske område og uddannelsessektoren som konsulent eller som ansat i en organisation eller i en kommune. Du kan arbejde med administration, ledelses- og organisationsopgaver inden for det pædagogiske område og uddannelsessektoren, i en privat virksomhed eller andet. Du har også mulighed for at søge en ph.d. og arbejde videre med forskning. Du kan se eksempler på, hvor kandidater i Pædagogisk sociologi tidligere er blevet ansat her.
Hvilken kandidat er den rigtige for dig? Læs om forskelle og ligheder mellem DPU's kandidatuddannelser og bliv klogere på dit uddannelsesvalg.
Pædagogisk sociologi er en uddannelse med adgangsbegrænsning og en ansøgning skal derfor altid suppleres med en faglig begrundet ansøgning.
Følgende bacheloruddannelser giver adgang til kandidatuddannelsen i pædagogisk sociologi:
Derudover forudsættes det, at ansøgeren:
Øvrige uddannelser, som efter universitetets vurdering i niveau, omfang og indhold svarer til ovenfor nævnte uddannelser kan give adgang til kandidatuddannelsen. Disse skal som minimum indeholde 30 ECTS pædagogiske og/eller sociologiske moduler.
Du optages på uddannelsen på baggrund af din adgangsgivende uddannelse. Der er grundet fremdriftsreformen stærke restriktioner på, hvad universitetet må vurdere af supplerende uddannelse. Optagelse på en af DPU’s kandidatuddannelser med adgangsbegrænsning sker på baggrund af en samlet vurdering af den adgangsgivende uddannelse, karaktergennemsnittet på ansøgningstidspunktet og den fagligt begrundede ansøgning, der også kan indeholde en beskrivelse af relevant erhvervserfaring.
Hvis der er flere kvalificerede ansøgere til uddannelsen end pladser, nedsættes et fagligt bedømmelsesudvalg, som udvælger ansøgerne på baggrund af en samlet vurdering af:
Fra sommeroptaget 2024 skal alle ansøgere dokumentere engelsk på dansk gymnasialt B-niveau eller tilsvarende.
Aarhus Universitet kan på grundlag af en individuel vurdering give adgang til uddannelsen for ansøgere, som ikke opfylder uddannelseskravene, men som på andet grundlag skønnes at have de nødvendige forudsætninger for at kunne gennemføre uddannelsen.
I vurderingen vil der blive lagt vægt på, at din bacheloruddannelse har et tilstrækkeligt indhold af uddannelsesrelevante fag eller at din mellemlange, videregående uddannelse (MVU) er suppleret med moduler fra eller en hel diplomuddannelse eller en anden uddannelse på bachelorniveau.
Det er kun formel uddannelse (ECTS-belagt), der vurderes.
For at din uddannelse kan vurderes, skal følgende krav opfyldes:
Kandidatuddannelserne i Pædagogisk Psykologi, Pædagogisk Sociologi, Uddannelsesvidenskab og Generel Pædagogik udbydes både i Aarhus og Emdrup (København). Du kan søge om optagelse til begge studiebyer, og du vil i så fald blive bedt om at angive, hvilken uddannelse og studieby, du vil søge som din 1. prioritet. Din prioritering afgør, hvor du bliver optaget.
Der er ikke garanti for optagelse, selvom du søger den samme uddannelse i begge studiebyer.
Skift af studieby
Inden du opretter en ansøgning til både Aarhus og Emdrup (København), bør du tage stilling til, om du eksempelvis ønsker at læse uddannelsen i Aarhus, hvis du bor på Sjælland. Hvis ikke det er realistisk for dig at følge undervisningen i begge studiebyer, vil vi råde dig til kun at søge én prioritet.
Du har kun meget begrænsede muligheder for at skifte studieby, så vi fraråder kraftigt, at du søger om optagelse til begge studiebyer med en forventning om, at du efterfølgende kan blive flyttet til den anden studieby.
Bemærk at der i foråret 2021 er kommet nye regler om skift af studieby. Læs om muligheden for at skifte studieby.
Det er ikke muligt at søge overflytning fra andre kandidatuddannelser til kandidatuddannelsen i Pædagogisk Sociologi.
I studieordningen for kandidatuddannelsen i Pædagogisk sociologi kan du finde yderligere oplysninger om, hvad de enkelte fag indeholder. Du kan også se studiets opbygning, og hvilke krav, der bliver stillet til dig som studerende – herunder eksamensformer og eksamenskrav.
Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.
Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.
I studiediagrammet for kandidatuddannelsen i Pædagogisk sociologi kan du klikke på de forskellige fag og læse de enkelte fagbeskrivelser.
Kandidatuddannelsen i Pædagogisk sociologi er et fuldtidsstudie svarende til 37-40 timer om ugen, hvor du kommer til at bruge meget tid på at forberede dig til de enkelte undervisningsgange. Uddannelsen er kendetegnet ved, at både bacheloruddannelser fra universiteter og professionsbacheloruddannelser kan være adgangsgivende. Derfor har dine medstuderende ofte forskellige uddannelsesbaggrunde, og en del af dem har også erfaring fra arbejdsmarkedet. Det giver et livligt og mangfoldigt studiemiljø, og du har gode muligheder for at skabe dig et solidt fagligt netværk, som du kan trække på både mens du studerer, og når du har fået din kandidatgrad.
Mandag:
8-11 Forberedelse
11-15 Forelæsning i Pædagogisk sociologiske teorier
15-16 Snak med studiegruppe om forelæsningen
Tirsdag:
8-16 Forberedelse + mulighed for at deltage i workshop eller oplæg med danske og udenlandske gæsteprofessorer
Onsdag:
8-14 Forberedelse
14-16 Studiegruppearbejde, herunder præsentation for andre studiegrupper
18-21 Karriereaften med Foreningen for Pædagogisk Sociologi (foreningen af uddannede kandidater)
Torsdag:
8-11 Forberedelse
11-13 Forelæsning i Videnskab og metode
14-16 Holdundervisning i Videnskab og metode
Fredag:
8-12 Forberedelse
13-16 Studiegruppearbejde
16-18 Møde dine medstuderende i Fredagsbaren
Du kan i løbet af uddannelsen specialisere dig inden for forskellige fagområder som omsorg og behandling, opdragelse og uddannelse i forhold til børne- og ungeområdet, ældreområdet, flygtninge- og indvandrerområdet, det socialpædagogiske felt, socialt arbejde, sundhedssektoren, det private arbejdsmarked samt inden for forskning.
Du kan vælge at tage kandidatuddannelsen i Pædagogisk sociologi på enten Campus Aarhus eller Campus Emdrup (København).
Du har mulighed for at stille spørgsmål, få information og tale med underviserne, når der afholdes informationsmøder på DPU. Du kan se årets programmer her.
- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.
Med tusindvis af billeder giver #yourniversity dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på.
Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.
Diagrammet viser fordelingen mellem de fem hyppigste arbejdsopgaver for færdiguddannede 1-2 år efter afslutningen af deres uddannelse. Tallene baserer sig på spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Ministeriet for Forskning og Uddannelse og Aarhus Universitet i 2020.
Med en kandidat fra Pædagogisk sociologi har du mulighed for at søge jobs indenfor mange forskellige brancher og sektorer, hvor samfund, læring, udvikling og pædagogik er omdrejningspunktet. Du er i høj grad med til at definere din retning både undervejs og efter uddannelsen, i samspil med de virksomheder og organisationer du er i kontakt med. Nedenfor ser du nogle eksempler på, hvad andre med en kandidat i Pædagogisk sociologi arbejder med.
Færdiguddannede kandidater har bl.a. fundet arbejde i kommunerne som udviklingskonsulent for dagtilbud, specialpædagogisk vejleder, pædagogisk konsulent, beskæftigelsesrådgiver i et jobcenter eller som familiekonsulent i et kommunalt familiecenter. Andre er blevet ansat som teamkoordinator i en daginstitution, som pædagogisk leder på en folkeskole, som socialfaglig medarbejder på krisecenter for børn og unge, som inklusionspædagog på en folkeskole, som studievejleder på FGU eller som frivilligkoordinator eller projektleder i en NGO. Nogle finder også arbejde, som de er kvalificeret til fra tidligere uddannelse, fx som pædagog eller lærer. Arbejdet kan være forbundet med nogle særlige ansvarsområder eller funktioner.
Du kan læse mere om en række karrierevejledningstilbud blandt andet arrangementer og workshops og få vejledning om beskæftigelsesmuligheder om din uddannelse hos Arts Karriere. Du kan også danne dig et overblik over mulige jobs med kandidatuddannelsen i Pædagogisk sociologi i Arts Karrieres karrierekatalog.