Kandidatuddannelse
Fakta om uddannelsen Undervisningssprog | Studiested: Aarhus | Studiestart: August / september (ingen vinterstart) |
Kandidatuddannelsen i historie beskæftiger sig med menneskenes og samfundenes udvikling gennem tiderne. Uddannelsen fokuserer på sociale, økonomiske, ideologiske, politiske og kulturelle forhold, forbindelserne mellem disse og de forandringer, de har undergået. På kandidatuddannelsen i Historie går du i dybden med de aspekter af historiefaget, som du finder særligt interessante og relevante. Der lægges særlig vægt på at øge den studerendes teoretiske og metodiske kvalifikationer samt evnen til at arbejde selvstændigt med større projekter med videnskabeligt præg.
På A-linjen arbejder du endvidere med hvordan historie formidles og bruges i samtidige kontekster, samt med ansvarligt forvaltning og behandling af information. På den gymnasierettede linje (B-linjen) fylder dit tilvalg meget af hverdagen, og du arbejder med både at øge din historiske viden og forbedre dine didaktiske kompetencer.
På kandidatuddannelsen i Historie erhverver du kompetencer til at bestride generelle og specialiserede erhvervsfunktioner, fx dataforvaltning, skriftlige fremstillinger, rapport- og projektarbejde, videnskabeligt udviklingsarbejde, samt skriftlig og mundtlig formidling af komplekse ideer. Det åbner op for forskellige arbejdsmarkeder i offentlige institutioner, private virksomheder eller NGO’er. Den gymnasierettede linje kvalificerer dig til at undervise på de gymnasiale uddannelser samt seminarier og højskoler. Endelig kvalificerer kandidatuddannelsen til videreuddannelse som f.eks. ph.d.-uddannelsen.
Følgende bacheloruddannelser giver adgang til kandidatuddannelsen i historie:
Studerende med en uddannelseskombination, der er forlænget med 30 ECTS (rammeudvidelse) eller som er indskrevet på et kandidattilvalg med vinterstart, vil blive indskrevet på linjen "B-linje (rammeudvidelse)". Øvrige studerende vil blive indskrevet på linjen "B-linje ".
Øvrige uddannelser, som efter universitetets vurdering i niveau, omfang og indhold svarer til ovenfor nævnte uddannelser kan give adgang til kandidatuddannelsen. Disse skal som minimum indeholde hvad der svarer til bachelortilvalget i historie, AU (45 ECTS).
Studerende på bacheloruddannelsen i historie ved Aarhus Universitet har krav på optagelse på kandidatuddannelsen i historie, under forudsætning af at der søges om optagelse med henblik på start på kandidatuddannelsen senest tre år efter gennemført bacheloruddannelse. Retskravet forudsætter, at ansøgningen modtages rettidigt af Aarhus Universitet.
Optagelse kræver dansk på gymnasialt A-niveau eller tilsvarende. Desuden kræves der engelsk på B-niveau (dansk gymnasieniveau) på A-linjen i International og global historie.
Fra sommeroptaget 2024 skal alle ansøgere dokumentere engelsk på dansk gymnasialt B-niveau eller tilsvarende.
Da kandidatuddannelsen i historie er omfattet af regeringens udspil om dimensionering, er der fra 2015 indført adgangsbegrænsning på uddannelsen. Derfor er det at have opfyldt adgangskravene ikke i sig selv en garanti for optagelse. Retskravsbachelorer er dog stadig sikret optagelse.
Såfremt der er flere kvalificerede ansøgere end studiepladser, prioriteres kvalificerede ansøgere efter et simpelt gennemsnit. Det simple gennemsnit udregnes ud fra de discipliner med gradueret bedømmelse, der på ansøgningstidspunktet er bestået på den adgangsgivende uddannelse.
Der lægges vægt på følgende kriterier ved udvælgelsen:
* Relevante fag inkluderer alle fag med et vægtigt historisk indhold. Både fag fra dit centrale fag og dit tilvalg kan medtælles. Vær opmærksom på, at karakterer opnået efter ansøgningstidspunktet ikke er inkluderet i karaktergennemsnittet. Udvælgelseskomiteen vurderer ansøgning ud fra vedlagte diplomer, karakterudskrifter og kursusbeskrivelser/studieordninger (curricula).
Dokumentation
Udvælgelseskomiteen bedømmer alle ansøgningerne ud fra det indsendte materiale i form af eksamensbevis eller eksamensudskrifter, CV, relevansbeskrivelse og anden relevant dokumentation.
Ud over de generelle krav til dokumentation skal du også uploade følgende:
1) En relevansbeskrivelse. Relevansbeskrivelsen skal være på engelsk, 1-2 sider lang og forklare:
2) Et Curriculum Vitae (CV), som beskriver din relevante uddannelse og erhvervserfaring i kronologisk orden.
Du må gerne tilføje yderligere dokumentation for relevant erhvervserfaring, anbefalinger o.l.
I studieordningen kan du finde yderligere oplysninger om, hvad de enkelte fag indeholder. Du kan også se studiets opbygning, og hvilke krav, der bliver stillet til dig som studerende – herunder eksamensformer og eksamenskrav.
Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.
Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.
I studiediagrammet for kandidatuddannelsen i Historie kan du klikke på de forskellige fag og læse de enkelte fagbeskrivelser.
Kandidatuddannelsen i Historie er opdelt i to forskellige linjer:
A-linjen er for dig som har en bachelor i Historie eller en humanistisk eller samfundsfaglig bachelor uddannelse med tilvalg (45 ECTS) i historie.
B-linjen er for dig med en bachelor i historie som centralt fag og tilvalg i et andet gymnasiefag.
Begge linjer er dansksprogede.
På kandidatuddannelsens 3. semester vælger du én af tre forskellige profiler:
Mandag:
Kl. 9-12 Forberedelse
Kl. 12-15 Holdundervisning: Nye tilgange til Historie
Tirsdag:
Kl. 8-10 Forberedelse
Kl. 10-13 Holdundervisning: Emnefag 1
Kl. 14-16 Læsegruppearbejde
Onsdag:
Kl. 9-12 Forberedelse
Kl. 13-16 Holdundervisning: Datavidenskab for historikere
Torsdag:
Kl. 9-12 Læsegruppearbejde
Kl. 13-16 Forberedelse
Fredag:
Kl. 9-15 Forberedelse
Kandidatuddannelsen i Historie er et fuldtidsstudie svarende til 37 timer om ugen. Selvom du måske ikke har skemalagt undervisning hver dag, skal du regne med at bruge en del tid på at forberede dig til undervisningen og på at mødes med din studiegruppe.
Du får din daglige gang i Nobelparken, som huser mange forskellige uddannelser. Her møder du blandt andet FRED, som er Histories helt egen festforening, der afholder fredagsbarer og temafester. Du vil møde Historisk Fagråd, hvor historiestuderende diskuterer faget og forskellige problemer og muligheder. Du kommer også til at stifte bekendtskab med forskellige foredragsforeningener på Historie. Historia arrangerer foredrag om alt fra græske hoplitter til verdenskrigens virkningshistorie. Historisk Studenterkreds arrangerer foredrag af mere teoretisk karakter, og i Middelaldercirklen kan du få slukket din tørst efter viden om middelalderen. Historia og Middelaldercirklen arrangerer også ekskursioner til spændende, historiske steder i Danmark og udlandet.
Line Vest, kandidatstuderende i Historie
Det sociale miljø på Historie er noget helt særligt. Atmosfæren er meget ligetil, og der er et afslappet forhold mellem studerende og undervisere. Du kan altid stikke hovedet ind på undervisernes kontor til en snak, og de er rigtig gode til at deltage og bakke op om de studerendes projekter.
Job ved siden af studierne
Jeg arbejder som studenterkonsulent i Magistrenes A-kasse. Det betyder meget for mig at have et job ved siden af studierne. Både i forhold til mit CV, men også i forhold til at vedligeholde relationer uden for de gule mure på Historie. Studiet optager en stor del af hverdagen, så man kan ret hurtigt havne i den her klokke, hvor det er det eneste, ens liv drejer sig om. I mit studiejob bliver jeg udfordret på andre områder, så jeg får erfaring i arbejdslivet efter uddannelsen.
Godt råd: Tænk over din fremtid mens du studerer
Jeg vil råde kommende kandidatstuderende til at overveje karrieremuligheder, CV, tænke godt over praktikophold, studiejobs og faglige aktiviteter på studiet. Alt det kan nemlig få rigtig stor betydning for dine jobmuligheder, når uddannelsen er afsluttet.
Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.
Diagrammet viser fordelingen mellem de fem hyppigste arbejdsopgaver for færdiguddannede 1-2 år efter afslutningen af deres uddannelse. Tallene baserer sig på spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Ministeriet for Forskning og Uddannelse og Aarhus Universitet i 2020.
Kandidater i Historie arbejder i vidt forskellige stillinger inden for mange områder, fx administration, projektledelse, forvaltning, undervisning, kommunikation og formidling.
På Historie får du en bred indsigt i dansk såvel som international historie, og du lærer at analysere samfundsmæssige og kulturelle processer. Du bliver dygtig til at indsamle og vurdere informationer ved hjælp af kildekritik, og på kandidatuddannelsen i historie får du også træning i ansvarligt forvaltning og behandling af forskellige arter data, inkl. digitale data. Historie kandidater er trænede i at tænke selvstændigt og underbygge deres vurderinger og beslutninger grundigt. Desuden bliver du god til at designe og strukturere projekter og at aflæse og forstå forskellige kontekster, med en sans for kontekst og kompleksitet. Endvidere arbejder du med at formidle komplekse ideer til forskellige målgrupper på skrift og i tale.
En historieuddannelse kan føre til forskellige jobs i offentlige institutioner, private virksomheder samt NGO’er, fx som projektleder, koordinator, sagsbehandler, AC-fuldmægtig, kommunikations- og formidlingsmedarbejdere, samt undervisning i forskellige kontekster.
Du kan læse mere om en række karrierevejledningstilbud blandt andet arrangementer og workshops og få vejledning om beskæftigelsesmuligheder om din uddannelse hos Arts Karriere. Du kan også danne dig et overblik over mulige jobs med en kandidat i Historie i Arts Karrieres karrierekatalog.