Kandidatuddannelse
Fakta om uddannelsen Undervisningssprog | Studiested: København eller Aarhus | Studiestart: August / september (ingen vinterstart) |
Skolefaget dansk spiller en central rolle i samfundet og ikke mindst i børn og unges hverdag. Danskfaget indeholder mange discipliner og har en lang historie som faglig og ideologisk kampplads. Faget findes i hele uddannelsessystemet fra grundskole til universitet, og politikere, elever og undervisere forhandler til stadighed om fagets indhold og form. For at sikre kvaliteten i fagets fortsatte udvikling er der brug for reflekterede didaktikere på alle niveauer fra den planlæggende lærer over embedsmanden til universitetsforskeren.
På kandidatuddannelsen i Didaktik (Dansk) arbejder vi med didaktikken både på det helt overordnede og teoretiske niveau – det didaktologiske niveau – hvor vi fx reflekterer over, hvordan vi kan bruge didaktikken til at forstå den kompleksitet, der præger en undervisningssituation, og på et mere generelt niveau, hvor vi fx ser på, hvad man skal være opmærksom på, når man vil undervise i et givent indhold. Men vi går også ind i mere konkrete emner som fx læse- og skrivepædagogik, litteratur-, medie- og mundtlighedspædagogik, danskfagets IT-dimension, børne- og ungdomslitteratur, læsevaner, grammatikundervisning, dansk som andetsprog og literacy-kompetencer.
Som studerende får du indsigt i centrale metoder til pædagogisk forskning og udvikling, og du stifter bekendtskab med ny forskning inden for alle danskfagets discipliner. Kandidatuddannelsen i Didaktik (dansk) er præget af, at mange studerende har erfaringer med at undervise, og de erfaringer kommer i spil i uddannelsen. Som studerende er det muligt at gå i dybden med det, man er optaget af – og ofte er studerende med til at producere ny viden, som ændrer og fornyer danskfaget i grundskolen og i læreruddannelsen.
De fire kandidatuddannelser i didaktik – dansk, matematik, materiel kultur og musikpædagogik – arbejder i spændingsfeltet mellem fagdidaktik og almen didaktik. To moduler er fælles for de fire kandidatuddannelser:
Her ser vi på de didaktiske grundspørgsmål i et historisk, samfundsmæssigt og sammenlignende perspektiv. På tværs af fag stiller vi spørgsmål til, hvorfor og hvordan didaktisk praksis bliver til og forandres.
Her sætter vi forskning i det enkelte fags områder eller problemer i forhold til mere overordnede teoretiske og metodiske problematikker.
Hvilken kandidat er den rigtige for dig? Læs om forskelle og ligheder mellem DPU's kandidatuddannelser og bliv klogere på dit uddannelsesvalg.
For at kunne blive optaget på Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk) skal du have en af følgende uddannelser:
Du optages på uddannelsen alene på baggrund af din adgangsgivende uddannelse. Det er derfor ikke muligt at gøre sig yderligere kvalificeret. Du vurderes ud fra om adgangskravene er opfyldt. Erhvervserfaring inkluderes ikke i vurderingen af adgangsgivende uddannelsesforløb.
Kvalificerede ansøgere vil blive prioriteret efter et simpelt gennemsnit. Det simple gennemsnit udregnes ud fra de discipliner med gradueret bedømmelse, der på ansøgningstidspunktet er bestået på den adgangsgivende uddannelse.
Fra sommeroptaget 2024 skal alle ansøgere dokumentere engelsk på dansk gymnasialt B-niveau eller tilsvarende.
Aarhus Universitet kan på grundlag af en individuel vurdering give adgang til uddannelsen for ansøgere, som ikke opfylder uddannelseskravene, men som på andet grundlag skønnes at have de nødvendige forudsætninger for at kunne gennemføre uddannelsen.
I vurderingen vil der blive lagt vægt på, at din bacheloruddannelse har et tilstrækkeligt indhold af uddannelsesrelevante fag eller at din mellemlange, videregående uddannelse (MVU) er suppleret med moduler fra eller en hel diplomuddannelse eller en anden uddannelse på bachelorniveau.
Erhvervserfaring medtages ikke i denne faglige vurdering. Det er kun formel uddannelse (ECTS-belagt), der vurderes.
For at din uddannelse kan vurderes, skal følgende krav opfyldes:
Kandidatuddannelsen didaktik-dansk udbydes både i København (Emdrup) og i Aarhus. Du skal for denne kandidatuddannelse vælge, om du vil oprette en ansøgning til København (Emdrup) eller Aarhus. Dette vil du skulle gøre EFTER, du har valgt udbuddet ”Didaktik, dansk – sommeroptag”, hvor der vil komme et spørgsmål om ønsket studieby.
Du kan kun søge ét af studiestederne.
I studieordningen kan du finde yderligere oplysninger om, hvad de enkelte fag indeholder. Du kan også se studiets opbygning, og hvilke krav, der bliver stillet til dig som studerende, herunder eksamensformer og eksamenskrav.
OBS: Studieordningen er under opdatering frem mod 1. september 2023. I processen er der fokus på mindre justeringer af fællesmodulerne Almen didaktik og Pædagogiske forsknings- og udviklings-metoder samt på at forbedre strukturen og ECTS-fordelingen på modulerne på uddannelsens 3. semester. Processen medfører også ændringer i nogle af modulernes eksamensformer.
Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.
Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.
I studiediagrammet for kandidatuddannelsen i Didaktik (Dansk) kan du klikke på de forskellige fag og læse de enkelte fagbeskrivelser.
Undervisningen foregår på DPU, og uddannelsen kan gennemføres som et fuldtidsstudie (svarende til 37-40 timer om ugen) eller som deltidsforløb (mod betaling), hvor uddannelsen kan strækkes over længere tid og derfor evt. kan forenes med erhvervsarbejde. Fælles for begge studieformer er, at der ud over undervisningen skal afsættes en del tid til forberedelse, arbejde i studiegrupper, vejledning mv.
Kandidatuddannelsen i Didaktik (Dansk) har et dynamisk socialt og fagligt miljø med studerende med forskellige uddannelsesbaggrunde – mange desuden med erfaring fra arbejdsmarkedet.
Du kan vælge at tage kandidatuddannelsen i Didaktik (Dansk) i Aarhus eller i København.
Mandag:
10-13 Forelæsning i Fiktion og fortolkning
13-18 Studiegruppearbejde
Tirsdag:
8-10 Forberedelse
10-14 Forelæsning i Almen Didaktik
14-17 Forberedelse
Onsdag:
9-13 Holdundervisning i Almen didaktik
13-17 Studiegruppearbejde
Torsdag:
10-13 Projektarbejde
14-16 Forberedelse
Fredag:
8-13 Forberedelse
13-16 Studiegruppearbejde
Du har mulighed for at stille spørgsmål, få information og tale med underviserne, når der afholdes informationsmøder på DPU. Du kan se årets programmer her.
- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.
Med tusindvis af billeder giver #yourniversity dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på.
Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.
Diagrammet viser fordelingen mellem de fem hyppigste arbejdsopgaver for færdiguddannede 1-2 år efter afslutningen af deres uddannelse. Tallene baserer sig på spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Ministeriet for Forskning og Uddannelse og Aarhus Universitet i 2020.
Med kandidatuddannelsen i Didaktik (Dansk) kan du komme til at beskæftige dig med mange forskellige aspekter af danskfaget. Du kan undervise – i folkeskolen eller på en professionshøjskole – du kan være med til at evaluere og udvikle faget eller udvikle nye undervisningsmetoder og materialer, du kan arbejde i konsulent- eller ledelsesfunktioner, eller du kan arbejde med forskning.
Fælles for kandidater i Didaktik (Dansk) er, at de er klædt på til at reflektere over danskfagets didaktik og til at bidrage til udviklingen af faget og deltage som kvalificerede aktører i debatter om danskfagets fremtid.
Kandidaterne har fået jobs som undervisere, forlagsredaktører, skoleudviklere, læsekonsulenter, projektledere, og pædagogiske konsulenter. Typiske ansættelsessteder er kommuner, skoler og professionshøjskoler – andre eksempler er forlag, organisationer og centre for undervisningsmidler.
Du kan læse mere om en række karrierevejledningstilbud, blandt andet arrangementer og workshops, og få vejledning om beskæftigelsesmuligheder for din uddannelse hos Arts Karriere. Du kan også danne dig et overblik over mulige jobs med kandidatuddannelsen i Didaktik (Dansk) i Arts Karrieres karrierekatalog.
Du har mulighed for at tage kandidatuddannelsen i Didaktik (Dansk) helt eller delvist som deltidsuddannelse. Det kan give dig mulighed for at gennemføre uddannelsen sideløbende med deltids- eller fuldtidsbeskæftigelse. Deltidsuddannelsen består af en række obligatoriske fag (80 ECTS), valgfag (10 ECTS) og et speciale (30 ECTS).