Kandidatuddannelse
Fakta om uddannelsen Undervisningssprog | Studiested: Aarhus | Studiestart: August / september (ingen vinterstart) |
Kandidatuddannelsen i Journalistik er for dig, der vil føje journalistiske kompetencer til din bacheloruddannelse fra universitetet eller fra en professionshøjskole. Formålet med uddannelsen er at udvikle fagjournalistiske kandidater – kandidater, der med viden fra deres bachelorgrad kan styrke journalistikken i en medievirkelighed præget af stadig øget specialisering. Gennem kandidatuddannelsen i Journalistik opnår du journalistiske og akademiske færdigheder i studiemiljøet på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og på Aarhus Universitet.
Deadlines er en stor del af hverdagen, og du styrker dine analytiske evner og arbejder med kvalificeret og reflekteret journalistisk praksis på baggrund af din bachelorfaglighed. Du får kendskab til mediernes og journalistikkens udvikling i forhold til det politiske system i et magt-, offentligheds- samt medieteoretisk perspektiv og bliver trænet i formidling af komplekse sagsforhold. Desuden bliver du i stand til at operere i krydsfeltet mellem journalistik og forskningsbaseret viden og kombinere de to fagligheders respektive styrker med hensyn til metoder og kvalitetskriterier.
Med kandidatuddannelsen i Journalistik kan du varetage traditionelle journalistjobs og funktioner som redaktør eller fagmedarbejder på specialsektioner. Du kan arbejde som kommunikationsmedarbejder, medierådgiver eller i informations- og pressefunktioner i virksomheder og organisationer. Du kan også undervise på gymnasier og universiteter, hvor både din akademiske og journalistiske baggrund vil komme dig til gode. Du har også mulighed for at fortsætte dine studier i form af en ph.d.-uddannelse.
I denne sektion kan du finde ud af, hvad der skal til for at komme ind på kandidatuddannelsen i Journalistik (cand.public.).
De næste afsnit forklarer, hvordan du kan opfylde adgangskravene, afhængigt af om du har:
Du kan også finde ud af, om der er begrænsninger for, hvor mange der kan optages på uddannelsen, og hvilke sprogkrav der gælder.
Der er ingen bacheloruddannelser, der giver retskrav på optagelse på denne uddannelse.
Hvis du har en af de følgende bacheloruddannelser, opfylder du adgangskravene til uddannelsen:
En humanistisk bacheloruddannelse
En samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse
En naturvidenskabelig bacheloruddannelse
En sundhedsvidenskabelig bacheloruddannelse
En professionsbacheloruddannelse
Udover de bacheloruddannelser, som allerede er vurderet til at give adgang til denne uddannelse, kan der også være andre uddannelser, der opfylder adgangskravene afhængigt af fagsammensætningen og vægtningen af dine kurser.
Du kan få adgang til kandidatuddannelsen, såfremt universitetet vurderer, at din uddannelse har et niveau, omfang og indhold, som svarer til de faglige krav, der angives herunder.
Vi kan ikke på forhånd vurdere, om netop din uddannelse vil opfylde ovenstående krav. Vi vil derfor anbefale dig at søge ind på uddannelsen, hvis du selv vurderer, at du opfylder fagkravene. Det er i den forbindelse en god ide at sammenligne din uddannelse med de direkte adgangsgivende uddannelser.
Der er adgangsbegrænsning på denne kandidatuddannelse.
Adgangsbegrænsning vil sige, at der er et begrænset antal studiepladser på uddannelsen. Der vil således blive prioriteret blandt de kvalificerede ansøgere ud fra nogle faste udvælgelseskriterier (se nedenfor).
Dette betyder, at det ikke i sig selv er en garanti for optagelse at have opfyldt adgangskravene. Hvis du har retskrav, er du dog garanteret en plads på uddannelsen.
Hvis der er flere kvalificerede ansøgere end ledige studiepladser, lægges der vægt på følgende kriterier ved udvælgelsen (hvert kriterie vægter 1/3):
Karakterniveau fra adgangsgivende uddannelse
Relevante fagområder (målt i ECTS). I denne vurdering indgår ikke ECTS, som er en del af adgangskravene beskrevet under ’Andre uddannelser der kan give adgang’.
kvalitative metoder
kvantitative metoder
Anden relevant erfaring
Curriculum Vitae (CV), som beskriver din relevante uddannelse og erhvervserfaring i kronologisk orden. Dit CV må fylde én side svarende til 2400 anslag inklusive mellemrum
Fagligt begrundet ansøgning:
Vi vil bede dig forholde dig til nedenstående spørgsmål i din beskrivelse. Selvom besvarelserne skal være korte, vil dine svar blive evalueret ikke kun på deres indhold, men også på baggrund af deres skrivestil, kvalitet og klarhed.
Uddannelse og karriere (samlet maks. 3200 anslag inklusive mellemrum)
a) Forklar, hvilken relevans din baggrund har i forhold til kandidatuddannelsen i Journalistik. Du skal i den henseende fokusere på din bacheloruddannelse, men må også gerne inddrage relevant erhvervserfaring eller andet, som også fremgår af dit cv.
b) Eksemplificér ovenstående med mindst én fagjournalistisk historie, som du – med udgangspunkt i din baggrund – gerne vil fortælle i morgen. Begrund idéens relevans, og begrund, hvilket medie den skal publiceres i.
Du skal kunne dokumentere, at du har danskkvalifikationer svarende til Dansk A-niveau (Dansk A) i den danske gymnasieskole.
Læs mere om opfyldelse af Dansk A, hvis ikke du har en dansk gymnasial uddannelse.
Du skal desuden kunne dokumentere, at du har engelskkvalifikationer svarende til dansk gymnasialt B-niveau. Hvis du har retskrav på optagelse (se ovenfor), er du ikke omfattet af denne regel.
Læs hvordan dit engelsk-niveau skal dokumenteres, hvis du ikke har en dansk gymnasial uddannelse.
Som studerende er det vigtigt at vide, hvad rammerne er for din uddannelse. Det vil sige, hvad den indeholder, hvordan den er opbygget og hvilke krav, der bliver stillet til dig som studerende. Den information finder du i studieordningen, hvor du bl.a. kan læse om indhold og opbygning, eksamensformer og eksamenskrav.
Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.
Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.
I studiediagrammet for kandidatuddannelsen i Journalistik kan du klikke på de forskellige fag og læse de enkelte fagbeskrivelser.
Kandidatuddannelsen i Journalistik (cand.public) byder på to års akademiske og journalistfaglige studier, hvor du får mulighed for at bygge videre på din bacheloruddannelse samtidig med, at du opnår journalistiske færdigheder i et levende og praktisk orienteret studiemiljø på blandt andet Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Du lærer at producere ny viden med afsæt i både akademiske og journalistiske kompetencer, og du bliver kastet ud i arbejdet som journalist fra første dag på studiet. Du skriver din første artikel efter to dage, du har flere deadlines på samme uge, og du arbejder sideløbende med en udvidelse af de analytiske rammer for dit arbejde.
På dit 3. semester har du forskellige muligheder for individuel profilering. Du kan vælge mellem profilfag, projektorienteret forløb (også kaldet praktik) og udlandsophold.
Profilfag
Profilfag er ikke-journalistikfaglige fag der udbydes på andre humanistiske eller samfundsvidenskabelige kandidatuddannelser. Formålet med profilfag er at inddrage andre fagområder og dermed skærpe den individuelle kompetenceprofil. Faget er typisk baseret på aktuel forskning og fokuserer typisk på enten teoretiske, analytiske eller metodiske problemstillinger. Du kan vælge profilfag ud fra interesser eller for at underbygge din egen faglige profil i uddannelsen. Indholdet i profilfagene varierer fra semester til semester.
Kandidatuddannelsen i Journalistik er et fuldtidsstudie svarende til 37-40 timer om ugen. Selvom du måske ikke har skemalagt undervisning hver dag, skal du regne med at bruge en del tid på at forberede dig til undervisningen og på at mødes med din studiegruppe.
Undervisningen foregår både på Aarhus Universitet og på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX). Du følger et fast hold, så du er sikret et både fagligt og socialt fællesskab. På kandidatuddannelsen i Journalistik bliver du på DMJX en del af et skabende miljø. Der er masser af muligheder for at lade sig inspirere af andre journalisters artikler og billedserier, der pynter på væggene rundt om i bygningen.
Center for Journalistiske Universitetsuddannelser, som koordinerer samarbejdet mellem Journalisthøjskolen og Aarhus Universitet, støtter gerne studenterdrevne initiativer, der giver mulighed for at høre om eller prøve kræfter med journalistik i praksis. Delfinen er Studenterrådets uafhængige magasin, hvor alle redaktionsmøder er åbne, så du kan møde op med dine idéer og journalistiske indspark. Hver fredag er der fredagsbar for alle studerende både på Institut for Kommunikation og Kultur og på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Følg med i de faglige aktiviteter på Afdeling for Medievidenskab og Journalistik.
Mit interesseområde er inden for datajournalistik, og cand.public giver mig en mere praktisk vinkel på mit arbejde fra Digital Design. Vi har undervisning mange timer hver dag, og jeg har meget hurtigt lært at bruge den journalistiske faglighed. Jeg havde bestemt ikke ventet, at jeg ville lære så meget på så kort tid. Vi har noget længere dage på skolen, end jeg har været vant til fra min bachelor, så hverdagen er ret intensiv.
En typisk dag på skolen
Først fremlægger en gruppe dagens nyhed med afsæt i det nye, vi har lært. Herefter er der intro til nye værktøjer, og derefter laver vi øvelser og giver feedback til hinanden. Gennem hele forløbet er der dialog mellem studerende og underviser. Dagene er altså ofte rigtig dynamiske, og man skal være klar til at være meget på i mange timer. Jeg kan godt lide at tage min rygsæk med i felten og mærke, hvordan jeg bliver dygtigere og mere sikker i mit arbejde. Når dagen er ovre, har man rykket sig fagligt. Det er helt sikkert.
Eget firma under studierne
Jeg har mit eget firma sammen med en IT-studerende fra datalogisk institut. Vi visualiserer datajournalistisk, men vi tjener ikke penge på det endnu, da projektet stadig er i udviklingsfasen. Vi har fået en plads i Studentervæksthus Aarhus, hvor vi får hjælp af en coach og et gratis kontor. Det er fedt at kombinere min grundfaglighed fra Digital Design og min kandidatuddannelse i Journalistik med noget meget konkret arbejde.
Kandidatuddannelsen i Journalistik giver mig en praktisk vinkel på de akademiske teorier fra min bachelor i Statskundskab, og jeg lærer at formidle min viden om statskundskab på en måde, så alle kan forstå det. Jeg lærer at skrive artikler i et levende og lettilgængeligt sprog, og det er virkelig en spændende udfordring for universitetsbachelorerne, der er skolet til at skrive abstrakt og akademisk. Det er en klar styrke, at jeg lærer at kombinere det journalistiske håndværk med en viden i dybden.
En nuanceret vinkel på knivdrab
Et eksempel på mit arbejde på uddannelsen, hvor jeg kombinerer statskundskaben og journalistikken, er fra en artikel, jeg skrev med en medstuderende om knivdrab. Vi arbejdede ud fra det medieskabte billede af, at der i Danmark er sket en stigning inden for meningsløs vold og drab. Vi udfordrede dette billede og brugte statistik, som kunne påvise præcist det modsatte, nemlig at der er sket et fald i denne type kriminalitet. Samfundet er mere komplekst, end medierne nogle gange giver udtryk for, og vi brugte statistikken til at give en mere klar og nuanceret vinkel.
- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.
Med tusindvis af billeder giver #yourniversity dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på.
Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.
Diagrammet viser fordelingen mellem de fem hyppigste arbejdsopgaver for færdiguddannede 1-2 år efter afslutningen af deres uddannelse. Tallene baserer sig på spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Ministeriet for Forskning og Uddannelse og Aarhus Universitet i 2020.
Du kan læse mere om en række karrierevejledningstilbud blandt andet arrangementer og workshops og få vejledning om beskæftigelsesmuligheder om din uddannelse hos Arts Karriere. Du kan også danne dig et overblik over mulige jobs med kandidatuddannelsen i Journalistik i Arts Karrieres karrierekatalog.