Aarhus Universitets segl

INTERNATIONAL BUSINESS

DEVELOPMENT (CAND.MERC.) (HERNING)

Kandidatuddannelse

Fakta om uddannelsen 
Undervisningssprog | Studiested: Herning  |  Studiestart: på pause 2024

Institut for Forretningsudvikling og Teknologi har valgt ikke at udbyde Cand. merc. linjen International Business Development i efteråret 2024.

Introduktion

Forretningsudviklingens rolle har udviklet sig meget i de senere år på grund af de teknologiske fremskridt og behovet for miljømæssig bæredygtighed. Virksomheder og organisationer skal udvikle deres forretninger hurtigt og effektivt, hvis de skal kunne imødekomme de mange og konstante ændringer i kundernes og omgivelsernes krav og behov. Stærke kompetencer inden for forretningsudvikling er derfor blevet en vigtig del af en virksomhedens strategiske kompetencegrundlag. Det får flere og flere virksomheder til at ansætte 'business developers', som skal udføre disse centrale udviklingsopgaver og dermed sikre, at virksomheden klarer sig godt på eksisterende markeder, udvikler nye forretningsmodeller og opnår konkurrencemæssige fordele på nye markeder. 

Lær at blive forretningsudvikler
På kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi, International Business Development, lærer de studerende at blive dygtige forretningsudviklere. Uddannelsen giver de studerende viden om og kompetencer til at anvende metoder og værktøjer, som understøtter en karriere inden for forretningsudvikling - hvad enten det er i et stort multinationalt firma eller i en lille virksomhed. De studerende opnår færdigheder og viden inden for marketing, økonomi, strategi, forretningsmodeller og forretningsanalyse. Som en vigtig del af uddannelsen får de studerende mulighed for at afprøve deres tilegnede kompetencer i en virksomhedskontekst.

Unikke fordele, virksomhedssamarbejde, jobmuligheder
Institut for Forretningsudvikling og Teknologi i Herning har en høj faglig standard i både forskning og uddannelse. Instituttet har desuden tætte bånd til det lokale erhvervsliv. Gennem vores samarbejde med erhvervslivet kan vi koble den akademiske verden til erhvervslivets behov, og det unikke netværk kommer dig som studerende på til gode. Du får desuden:

  • Støtte og vejledning fra forskere gennem hele uddannelsen
  • En høj grad af fleksibilitet, så du kan skabe god balance mellem dine studier, dit arbejde og din fritid
  • Mulighed for at teste viden, modeller og værktøjer i en virksomhedskontekst.
  • Fordele på jobmarkedet, da du har arbejdet sammen med virksomheder i løbet af din uddannelse.

Adgangskrav

I denne sektion kan du finde ud af, hvad der skal til for at komme ind på kandidatuddannelsen i International Business Development (cand.merc.).

De næste afsnit forklarer, hvordan du kan opfylde adgangskravene, afhængigt af om du har:

  1. Retskra​v
  2. En bacheloruddannelse, der giver direkte adgang
  3. En anden uddannelse, der kan give adgang

Du kan også finde ud af, om der er begrænsninger for, hvor mange der kan optages på uddannelsen, og hvilke sprogkrav der gælder.

1. Retskrav

Følgende bacheloruddannelser giver dig retskrav på optagelse på kandidatuddannelsen i Finance and International Business (cand.merc.):

  • Bacheloruddannelsen i Erhvervsøkonomi, HA (fra Aarhus Universitet)
  • Bacheloruddannelsen i Economics and Business Administration, BSc (fra Aarhus Universitet)

Retskrav betyder, at du har ret til at blive optaget på den kandidatuddannelse, der bygger oven på den bacheloruddannelse, som du har gennemført ved samme universitet. Det kræver dog, at du søger om optagelse senest tre år efter gennemført bacheloruddannelse. 

Læs mere om retskrav

2. Bacheloruddannelser der giver direkte adgang

Hvis du har en af de følgende bacheloruddannelser, opfylder du adgangskravene til uddannelsen: 

  • Ansøgere med en bacheloruddannelse i erhvervsøkonomi med tilvalg, studieordning 2017 og frem, fra Aarhus Universitet. 

  • Ansøgere med en bacheloruddannelse i erhvervsøkonomi, HA (generel erhvervsøkonomi) fra enten Copenhagen Business School, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet eller Roskilde Universitet* 

  • Ansøgere med en bacheloruddannelse i HA og BSc in Economics and Business Administration ved Aarhus Universitet, der ikke længere har retskrav til kandidatuddannelsen* 

*Bemærk, hvis din HA eller BSc i Economics and Business Administration fra Aarhus Universitet eller en anden dansk uddannelsesinstitution er færdiggjort før år 2000, vil det i forbindelse med behandlingen af din ansøgning blive vurderet, om den lever op til adgangskravene beskrevet under afsnittet ”Adgang med anden uddannelse”. 

3. Andre uddannelser der kan give adgang

Udover de bacheloruddannelser, som allerede er vurderet til at give adgang til denne uddannelse, kan der også være andre uddannelser, der opfylder adgangskravene afhængigt af fagsammensætningen og vægtningen af dine kurser. 

Fagområde 

ECTS 

Metode* 

15 ECTS 

Marketing 

7,5 ECTS 

Finansiering 

7,5 ECTS 

Regnskab 

7,5 ECTS 

Ledelses- og Organisationsteori 

7,5 ECTS 

Mikroøkonomi 

5 ECTS 

Operations Management 

5 ECTS 

Ekstra ECTS inden for ovennævnte fagområder 

25 ECTS 

I alt inden for Erhvervsøkonomi 

80 ECTS 

*Bemærk, ansøgere skal have 15 ECTS inden for metode, herunder mindst 10 ECTS kvantitativ metode eller statistik, dog medtages maksimalt 5 ECTS inden for matematik. 

Optagelse på cand.merc. på baggrund af en HA(jur.) 

Ansøgere med en bacheloruddannelse i erhvervsøkonomi-erhvervsret (HA(jur.)) fra Aarhus Universitet med studiestart september 2014 eller senere opfylder adgangskravene til cand.merc., såfremt ansøgere har opfyldt krav til særlig sammensætning af valgfag (10 ECTS inden for godkendte erhvervsøkonomiske fag). 

  

Optagelse på cand.merc. på baggrund af en professionsbachelor 

For at opfylde adgangskravene til en erhvervsøkonomisk kandidatuddannelse (cand.merc.) skal du med en Professionsbachelor i Finans eller Professionsbachelor i International handel og markedsføring have bestået bestemte valgfag på din uddannelse. Du kan i denne oversigt se, hvilke fag du skal have bestået på din professionsbachelor. 

Vi kan ikke på forhånd vurdere, om netop din uddannelse vil opfylde ovenstående krav. Vi vil derfor anbefale dig at søge ind på uddannelsen, hvis du selv vurderer, at du opfylder fagkravene. Det er i den forbindelse en god ide at sammenligne din uddannelse med de direkte adgangsgivende uddannelser. 

Læs mere om hvilken dokumentation du skal uploade til din ansøgning.


Adgangsbegrænsning

Der er adgangsbegrænsning på denne kandidatuddannelse.

Adgangsbegrænsning vil sige, at der er et begrænset antal studiepladser på uddannelsen. Der vil således blive prioriteret blandt de kvalificerede ansøgere ud fra nogle faste udvælgelseskriterier (se nedenfor).

Dette betyder, at det ikke i sig selv er en garanti for optagelse at have opfyldt adgangskravene. Hvis du har retskrav, er du dog garanteret en plads på uddannelsen. 

Udvælgelseskriterier

Såfremt der er flere kvalificerede ansøgere end ledige studiepladser, prioriteres kvalificerede ansøgere efter et simpelt gennemsnit. Det simple gennemsnit udregnes ud fra de fag med gradueret bedømmelse (det vil sige fag bedømt med en numerisk karakter), der på ansøgningstidspunktet er bestået på den adgangsgivende uddannelse.

Sprogkrav

Du skal kunne dokumentere, at du har engelskkvalifikationer svarende til dansk gymnasialt B-niveau. Hvis du har retskrav på optagelse (se ovenfor), er du ikke omfattet af denne regel.

Læs hvordan dit engelsk-niveau skal dokumenteres, hvis du ikke har en dansk gymnasial uddannelse.


Uddannelsens opbygning

STUDIEORDNING

I studieordningen kan du finde yderligere oplysninger om, hvad de enkelte fag indeholder. Du kan også se studiets opbygning, og hvilke krav, der bliver stillet til dig som studerende – herunder eksamensformer og eksamenskrav.

Undervisningssprog

Uddannelsen er godkendt med engelsk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen.

I studiediagrammet nedenfor kan du klikke på de forskellige fag og læse de enkelte fagbeskrivelser.


Uddannelsen består af 4 semestre. På de første to semestre har du alle obligatoriske fag, mens du på de sidste to semestre har mulighed for selv at specialisere dig i en ønsket retning.

første semester følger du forudsætningsfag, der danner et metodisk og akademisk grundlag for de følgende semestre.

andet semester følger du specialiseringsfag.  

På tredje semester kan du vælge valgfag inden for dit interesseområde. Fagene kan tages enten på Aarhus BSS i løbet af semesteret, på AU Summer University eller på et af vores mere end 300 partneruniversiteter i udlandet. Du kan også deltage i et projektorienteret forløb i en virksomhed i Danmark eller i udlandet.  

Fjerde semester er dedikeret til speciale. Du kan frit vælge specialeemne, og på den måde får du chancen for at koncentrere dig om og specialisere dig inden for et specifikt interesseområde.

Studieliv

At være studerende er meget mere end undervisning, forelæsninger og eksamen. Det handler også om, at du vælger en uddannelsesinstitution, hvor du føler dig tryg, og hvor du bliver inspireret. På campus Herning vil du opleve, at vi hjælper dig på vej i de nye omgivelser. Du kan hurtigt komme i kontakt med undervisere, og samtidig er der en række arrangementer, hvor du kan lære dine medstuderende og studerende fra andre uddannelsesretninger at kende.

Hvad kan jeg lave i fritiden?

Et andet væsentligt område er de muligheder, der er i den by, du vælger at læse i. Herning kan byde på meget mere end de fleste forestiller sig. Læs mere om muligheder og tilbud i Herning.

Studiemiljø

”Du skal føle dig velkommen”. Så simpelt kan det siges. For selv om uddannelsen sikkert er det vigtigste for dit valg af uddannelsesinstitution, så er alt det udenom afgørende for, at du får en god studietid. Det kræver en indsats at få en uddannelse, men der skal også være tid til sjov og socialt samvær. På campus Herning fokuserer vi på det faglige, men der er også plads til venskaber, oplevelser, hygge, kærlighed og hvad studielivet ellers fører med sig.

Mange muligheder og gode faciliteter

På campus Herning har du mulighed for at blive medlem af en række forskellige udvalg og dermed være med til at udvikle campus Herning som uddannelsesinstitution. Du kan deltage i den ugentlige fredagsbar, møde studerende fra andre uddannelsesinstitutioner i studenterhuset eller benytte motionscentret, som ligger lige ovenover studenterhuset – begge dele er kun få minutters gang fra campus. Der er trådløst netværk overalt på campus, grupperummene har pc med internetopkobling, og boghandlen er tæt på.

Studiebyen Herning

Herning er kendt for at huse store koncert- og sportsbegivenheder, men Herning er meget mere end det. I Herning er tæt på hver 5. indbygger studerende enten på ungdoms- eller videregående uddannelser – det er derfor en by med mange unge mennesker og tilbud, der er målrettet studerende. I Herning er naturen lige uden for døren, og der er etableret fine badestrande ved søerne kun en cykeltur væk fra universitetet. Når du skal starte på dit studie i Herning, skal du ikke bekymre dig om tag over hovedet, Herning Kommune har nemlig et stort udbud af studieboliger. Her kan du bo i topmoderne lejligheder/studieboliger på 1-2 værelser til en lav husleje, og flytter du mere end 30 km for at komme til dit studie i Herning, så kommer du forrest i køen. Der er mere end 20 barer, cafeer og gå-i-byen steder i Herning, samt kulturelle arrangementer hele året rundt – lige fra store koncerter med internationale navne i Boxen til mindre koncerter på det lokale spillested Fermaten.

Følg studielivet på Aarhus Universitet

- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.

Med tusindvis af billeder giver #yourniversity dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på.

Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.

Karriere

Arbejdsopgaver som færdiguddannet

Diagrammet viser fordelingen mellem de fem hyppigste arbejdsopgaver for færdiguddannede 1-2 år efter afslutningen af deres uddannelse. Tallene baserer sig på spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Ministeriet for Forskning og Uddannelse og Aarhus Universitet i 2020.

Bliv godt rustet til erhvervslivet

Med en cand.merc.-uddannelse i International Business Development bliver du i stand til at orientere dig i en virksomhed og fremskaffe information om virksomheden og markeder. Med denne information vil du eksempelvis kunne gennemlyse de interne processer med henblik på optimering, foretage en professionel analysere af markedspotentialet for et nyt forretningsområde, et nyt produkt eller en ny service, og du bliver rustet til at strategiudvikle virksomheden.

Læs i udlandet

Vi opfordrer vores studerende til at tage på udveksling et semester på en af Aarhus BSS' ca. 300 partneruniversiteter rundt om i verdenen. Udveksling er god mulighed for dig, hvis du ønsker at udvide din horisont akademisk, kulturelt og personligt. Du vil få en værdifuld international oplevelse og kvalifikationer, som er i høj kurs i virksomheder og organisationer.