Aarhus Universitets segl

GEOVIDENSKAB

Kandidatuddannelse

Fakta om uddannelsen 
Undervisningssprog | Studiested: Aarhus  |  Studiestart: August / september

Introduktion

Kandidatuddannelsen i Geovidenskab giver dig mulighed for at udvide din viden fra bacheloruddannelsen i Geoscience, og du får en unik mulighed for at kombinere det bedste fra geologi og geofysik.

Uddannelsen er for dig, der interesserer dig for Jordens opbygning (kemisk og fysisk), vandressourcer, geotermisk energi, klimaudvikling over tid OG CCS (Carbon Capture and Storage). Udover det rent faglige aspekt har uddannelsen fokus på udvikling af bæredygtige løsninger til det moderne samfunds ressourcebehov, fx rent drikkevand og bæredygtig forsyning med energi og mineraler. Du har altså mulighed for at kombinere geologi, geofysik, fysik og kemi på højt niveau i en samfundsmæssig relevant uddannelse.

Kandidatuddannelsen i Geoscience er forskningsbaseret med høj grad af fleksibilitet og integrerer geofysiske og geologiske metoder og viden. Det gør det muligt for dig at udforske dine egne interesser, både i laboratorierne og i felten.

Der tilbydes specialiseringer inden for fx Vand (grundvand), Klima, Petrologi, Sedimentologi, Bassin, Kvartærgeologi, Geofysiske metoder og modellering. 

Læs mere om specialiseringerne på instituttets hjemmeside.


Geologi

Geologi har en både praktisk og teoretisk tilgang til faget og består både af forelæsninger, laboratoriearbejde og ekskursioner. Du lærer at analysere en geologisk problemstilling ved at opstille en arbejdsmodel, indsamle og analysere data, bl.a. ved hjælp af it og numeriske modeller, samt udarbejde en videnskabelig rapport.

Geofysik

Geofysik bygger på matematisk og fysisk teori kombineret med praktiske eksperimenter og undersøgelser. Du arbejder med geofysiske målinger, geologiske observationer og avancerede computermodeller til løsning af en lang række geovidenskabelige spørgsmål, som det moderne samfund stiller, fx hvor der findes grundvand, sand og grus, optimale geotermiske forhold til varmeudvinding m.m. 


Karrieremuligheder

Med en kandidatuddannelse i Geovidenskab kan du arbejde hos rådgivende ingeniørvirksomheder og i statslige og kommunale institutioner, hvor der eksempelvis arbejdes med grundvandsforskning, miljøvurderinger, sikring af rent drikkevand og genetablering af vandløb. Du kan også arbejde for virksomheder, der arbejder med alternative energiformer som vind- og vandenergi samt geotermi, og du har mulighed for at arbejde med forskning i form af en ph.d.-uddannelse. 

Adgangskrav

I denne sektion kan du finde ud af, hvad der skal til for at komme ind på kandidatuddannelsen i Geovidenskab.

De næste afsnit forklarer, hvordan du kan opfylde adgangskravene, afhængigt af om du har:

  1. Retskra​v
  2. En bacheloruddannelse, der giver direkte adgang
  3. En anden uddannelse, der kan give adgang

Du kan også finde ud af, om der er begrænsninger for, hvor mange der kan optages på uddannelsen, og hvilke sprogkrav der gælder.

1. Retskrav

Følgende bacheloruddannelse giver dig retskrav på optagelse på kandidatuddannelsen i Geologi: 

  • Bacheloruddannelsen i Geoscience fra Aarhus Universitet 

Retskrav betyder, at du har ret til at blive optaget på den kandidatuddannelse, der bygger oven på den bacheloruddannelse, som du har gennemført ved samme universitet. Det kræver dog, at du søger om optagelse senest tre år efter gennemført bacheloruddannelse.  

Læs mere om retskrav 

2. Bacheloruddannelser der giver direkte adgang

Hvis du har en af de følgende bacheloruddannelser, opfylder du adgangskravene til uddannelsen: 

  • Bacheloruddannelsen i Geoscience fra Aarhus Universitet  
  • Bacheloruddannelsen i Geologi-geoscience fra Københavns Universitet  

3. Andre uddannelser der kan give adgang

Udover de bacheloruddannelser, som allerede er vurderet til at give adgang til denne uddannelse, kan der også være andre uddannelser, der opfylder adgangskravene afhængigt af fagsammensætningen og vægtningen af dine kurser.

Du kan få adgang til kandidatuddannelsen, såfremt universitetet vurderer, at din uddannelse har et niveau, omfang og indhold, som svarer til de faglige krav, der angives herunder.

Hvis du har en bacheloruddannelse i Fysik fra Aarhus Universitet, skal du have bestået følgende tilvalgsfag:   ECTS-krav
Fagelementer inden for geofysik og geologi  30
Du kan opfylde adgangskravet med en anden uddannelse, hvis du har følgende fagområder:  ECTS-krav
Fagelementer inden for geologi, geofysik og fysik  60
Grundlæggende fagelementer inden for programmering, matematik, kemi, sandsynlighedsregning og statistik  30
I alt 90

Vi kan ikke på forhånd vurdere, om netop din uddannelse vil opfylde ovenstående krav. Vi vil derfor anbefale dig at søge ind på uddannelsen, hvis du selv vurderer, at du opfylder fagkravene. Det er i den forbindelse en god ide at sammenligne din uddannelse med de direkte adgangsgivende uddannelser.


Adgangsbegrænsning

Der er adgangsbegrænsning på denne kandidatuddannelse.

Adgangsbegrænsning vil sige, at der er et begrænset antal studiepladser på uddannelsen. Der vil således blive prioriteret blandt de kvalificerede ansøgere ud fra nogle faste udvælgelseskriterier (se nedenfor).

Dette betyder, at det ikke i sig selv er en garanti for optagelse at have opfyldt adgangskravene. Hvis du har retskrav, er du dog garanteret en plads på uddannelsen. 


Udvælgelseskriterier

Hvis der er flere kvalificerede ansøgere end ledige studiepladser, lægges der vægt på følgende kriterier ved udvælgelsen (hvert kriterie vægter 1/3):  

  1. Karakterniveau fra adgangsgivende uddannelse   

  2. Opnåede karakterer i relevante fagområder: 

    • Geologi 

    • Geofysik 

    • Fysik

    • Kemi 

    • Matematik, sandsynlighedsregning og statistik

    • Programmering

  3. Relevante fagområder (målt i ECTS). I denne vurdering indgår ikke ECTS, som er en del af adgangskravene beskrevet under ’Andre uddannelser der kan give adgang’.  

    • Geologi 

    • Geofysik 

    • Fysik

    • Kemi 

    • Matematik, sandsynlighedsregning og statistik

    • Programmering 

I kriterie tre scores der ud fra, hvor stor en andel af fagene på bachelorbeviset der ligger inden for de for uddannelsen relevante fagområder. I denne vurdering indgår ikke ECTS, som er en del af adgangskravene beskrevet under ’Andre uddannelser der kan give adgang’.


Vær opmærksom på, at karakterer opnået efter ansøgningsfristen ikke tages med i vurderingen.

Sprogkrav

Du skal kunne dokumentere, at du har engelskkvalifikationer svarende til dansk gymnasialt B-niveau. Hvis du har retskrav på optagelse (se ovenfor), er du ikke omfattet af denne regel.

Læs hvordan dit engelsk-niveau skal dokumenteres, hvis du ikke har en dansk gymnasial uddannelse.


Uddannelsens opbygning

Kandidatuddannelsen i Geovidenskab har et omfang på 120 ECTS. Uddannelsen er fleksibel og tilpasset den enkelte studerendes behov og akademiske ønsker. I uddannelsens første uge skal du under vejledning af en underviser fra instituttet sammensætte din individuelle studieplan ved at vælge kurser fra Kursuskataloget. Studieplanen tager udgangspunkt i dine faglige forudsætninger og interesser, idet den bliver lavet ud fra de fag, som du har med dig fra bacheloruddannelsen. Planen skal godkendes af studienævnet.

Underviserne er forskere, der er specialister inden for netop det felt, de underviser i, hvilket sikrer, at de nyeste resultater hurtigt finder vej ind i undervisningen. Du kommer til at bruge en stor del af din tid på laboratoriearbejde og andet arbejde i forbindelse med feltkurser, men du vil i høj grad også gå til forelæsninger og deltage i gruppearbejde, hvor fagets mange problemstillinger præsenteres og uddybes. 

På Institut for Geoscience, og på Aarhus Universitet generelt, er du tæt på forskerne på en måde, som man ikke oplever på ret mange universiteter. Professorens dør står åben, hvis du har behov for en uddybning af stoffet, og du opfordres til at stille spørgsmål ved forelæsninger og øvelser. Vi stiller store krav til din faglighed og selvstændighed. Til gengæld får du meget igen i form af faglige udfordringer og faglig viden kombineret med brede kompetencer.

Læs mere om undervisningen på instituttets hjemmeside.

Dit afsluttende speciale

Du afslutter din kandidatuddannelsen i Geovidenskab med et speciale. Specialet er oftest baseret på et omfattende feltarbejde og/eller laboratoriearbejde, hvor du under vejledning af en forsker er ansvarlig for projektbeskrivelsen og for at udarbejde og afslutte specialet. 

Hvis du er interesseret i oplysninger om specialemuligheder ved forskningsgrupperne på Institut for Geoscience, kan du besøge deres hjemmesider her.

Studieordning

 

Undervisningssprog

Uddannelsen er godkendt med engelsk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen.

STUDIEDIAGRAM

Studieliv

På Geovidenskab bliver du hurtigt en del af fællesskabet på Institut for Geoscience. Årgangene på studiet er forholdsvis små med et godt sammenhold mellem alle studerende.

Du får adgang til læsepladser, studiesale, computerrum og ikke mindst studiets fredagsbar, hvor du kan få en hyggelig sludder med dine medstuderende. Under specialet er det muligt at få en kontorplads, hvor du kan læse og arbejde sammen med dine studiekammerater. 

Læs i udlandet

Institut for Geoscience har en mangeårig tradition for internationalt samarbejde med uddannelsesinstitutioner i blandt andet Europa, USA, Canada, New Zealand, og Australien. Du har derfor gode muligheder for at studere en periode ved et af de mange udenlandske universiteter, som universitetet har udvekslingsaftaler med. Et udlandsophold er relevant, især hvis du vil arbejde i udlandet, men også hvis du foretrækker job i Danmark.

Oplev studerende fortælle om studielivet på Geoscience.

Følg studielivet på Aarhus Universitet

- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.

 Med tusindvis af billeder giver #yourniversity dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på.

Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.

Mød vores færdiguddannede kandidater

TOKE HØJBJERG SØLTOFT, Cand.scient. i Geofysik (nu Geovidenskab), administrerende direktør hos Aarhus GeoSoftware

"Jeg begyndte at læse på Geoscience, fordi jeg havde en interesse i grundvand, og da jeg har en baggrund som elektronikfagtekniker, fandt jeg hurtigt ud af, at kortlægning af undergrunden med geofysiske instrumenter var den vej, jeg ville gå. Derfor har jeg altid prioriteret de geofysiske fag i opbygningen af mit studieprogram.

Jeg synes, at uddannelsen var meget erhvervsrettet, da undervisningen inddrager virkelige problemstillinger, og de mange projekter i løbet af uddannelsen, hvor der kan samarbejdes med virksomheder, har gjort, at jeg kunne få god erhvervsrelevant erfaring ind i mit studieforløb.
Min oplevelse var også, at der er rig mulighed for at få relevant studiearbejde, hvor studiet kan kobles på virkelighedens problemer.

Studiemiljøet på Geoscience, hvor uddannelserne i geofysik og geologi er samlet, er hyggeligt, og man lærer hurtigt de fleste andre studerende fra alle årgange og underviserne at kende, da instituttet ikke er så stort.

I dag arbejder jeg som administrerende direktør i virksomheden Aarhus GeoSoftware, som udsprang fra en forskningsgruppe på Geoscience i 2015. Jeg bruger dagligt min faglighed fra geofysikken, men også min erfaring med at overskue større projekter og tage ansvar er noget, som jeg har med fra min uddannelse. Selvom jeg nu arbejder med software og geofysik, så er min geologiske baggrund fra bacheloruddannelsen også meget brugbar, når jeg skal tolke geofysiske resultater og relatere dem til geologien."


LASSE SVENNINGSEN, Cand.scient. i Geofysik (nu Geovidenskab), vindenergikonsulent hos EMD International A/S

"Jeg arbejder med udvikling af nye beregningsmetoder til et softwareværktøj, der skal bruges inden for vindenergi. Der er mange forskellige aspekter i et vindmølleprojekt. Vindområdet skal modelleres i tid og rum, så vi kan placere møllerne det rette sted og dermed sikre den optimale energiproduktion. Vi beregner også deres støjniveau og de skygger, som de kaster over naboerne."

Karriere

Arbejdsopgaver som færdiguddannet

Diagrammet viser fordelingen mellem de fem hyppigste arbejdsopgaver for færdiguddannede 1-2 år efter afslutningen af en tilsvarende uddannelse. Tallene baserer sig på spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Ministeriet for Forskning og Uddannelse og Aarhus Universitet i 2020.


Kandidater i Geovidenskab fra Aarhus Universitet finder arbejde på både private og offentlige arbejdspladser. Mange arbejder i private rådgivningsfirmaer, specielt på miljøområdet eller i forbindelse med større byggerier såsom havvindmølleparker. Andre er beskæftiget i kommuner og regioner med forvaltning, udnyttelse og beskyttelse af grundvand og andre råstoffer.

Når du har færdiggjort det første år af din kandidatgrad, kan du søge om at blive optaget på det fireårige ph.d.-program. Du har dog også mulighed for at søge ind på ph.d.-studiet, når du har taget din kandidatgrad i Geovidenskab. I dette tilfælde varer ph.d.-programmet kun tre år. Med en ph.d. i Geoscience får du et endnu bredere felt af arbejdsområder at vælge imellem, typisk inden for forskning og udvikling. Du kan læse mere om ph.d.-uddannelsen i Geoscience her.

Læs mere om fremtidsmuligheder på Institut for Geosciences hjemmeside.