Kandidatuddannelse
Fakta om uddannelsen Undervisningssprog | Studiested: Aarhus | Studiestart: August / september (ingen vinterstart) |
Kandidatuddannelsen i Dramaturgi handler om dramaturgiens funktion i scenekunsten og i massemedierne. Uddannelsen bygger på store mængder teoretisk og analytisk arbejde, og du får erfaring med dramaturgisk tænkning i forskellige organisatoriske, læringsmæssige og mediedramaturgiske sammenhænge. Du arbejder selvstændigt og i grupper med analyse og anvendelse af elementer fra teater og drama i sociale rum og kulturelle kontekster. I løbet af uddannelsen kan du profilere dig gennem de dramaturgiske opgaver, du vælger at udføre inden for praksis, ledelse og forskning, og i et praktikophold i eksempelvis undervisningsinstitutioner, kulturelle institutioner, i teatret, i kunstverdenen eller i en kulturvirksomhed.
Som kandidatuddannet i Dramaturgi kan du arbejde som dramaturg i scenekunsthuse og med dramaturgi i kulturinstitutioner eller i medievirksomheder. Du kan arbejde som underviser på eksempelvis gymnasier, folkeskoler, efterskoler, højskoler, lærer- og pædagoguddannelser og universiteter. Du kan arbejde med planlægning, coaching og teambuilding i kreative processer, eller som administrator, kunstnerisk leder, kunst- og kulturkonsulent. Du har også mulighed for at gøre karriere som forsker og søge en ph.d.
A-linjen:
B-linjen:
Øvrige uddannelser, som efter universitetets vurdering i niveau, omfang og indhold svarer til ovenfor nævnte uddannelser kan give adgang til kandidatuddannelsen (A-linje såvel som B-linje). Disse skal som minimum indeholde:
Studerende på bacheloruddannelsen i Dramaturgi ved Aarhus Universitet har krav på optagelse på kandidatuddannelsen i Dramaturgi, under forudsætning af at der søges om optagelse med henblik på start på kandidatuddannelsen senest tre år efter gennemført bacheloruddannelse. Retskravet forudsætter, at ansøgningen modtages rettidigt af Aarhus Universitet.
Da kandidatuddannelsen i Dramaturgi er omfattet af regeringens udspil om dimensionering, er der fra 2015 indført adgangsbegrænsning på uddannelsen. Derfor er det at have opfyldt adgangskravene ikke i sig selv en garanti for optagelse. Retskravsbachelorer er dog stadig sikret optagelse.
Hvis der er flere kvalificerede ansøgere end antal pladser, prioriteres ansøgerne på baggrund af følgende kriterier:
1) Akademisk baggrund (vægter 75%)
Baseret på karaktergennemsnit på den adgangsgivende bacheloruddannelse på ansøgningstidspunktet.
2) Anden relevant erfaring (vægter 25%)
Baseret på CV og Relevansbeskrivelse. Se nedenfor for uddybelse af indhold i disse.
Det faglige bedømmelsesudvalg vurderer hver ansøger på baggrund af den vedlagte dokumentation i form af eksamensbevis/eksamensudskrift, evt. studieordninger, relevansbeskrivelsen, CV og evt. uddybende dokumentation.
Optagelse på kandidatuddannelsen i dramaturgi kræver dansk på A-niveau eller tilsvarende.
Du skal desuden have læsefærdighed på engelsk og mindst ét andet fremmedsprog.
Fra sommeroptaget 2024 skal alle ansøgere dokumentere engelsk på dansk gymnasialt B-niveau eller tilsvarende.
Læs hvilke generelle krav til dokumentation der stilles til din ansøgning.
Bemærk, at det IKKE er nødvendigt at uploade kursusbeskrivelser hverken for ansøgere med dansk eller udenlandsk adgangsgrundlag.
Ud over de generelle krav til dokumentation skal du også uploade følgende:
1) En relevansbeskrivelse. Ansøgningen skal være på 1-2 sider og forklare:
- Din bacheloruddannelses faglige relevans i forhold til kandidatuddannelsen i dramaturgi.
- Hvilke kurser i din bacheloruddannelse, som indfrier de faglige adgangskrav til kandidatuddannelsen i dramaturgi.
- Dine evt. karriereplaner.
2) Et Curriculum Vitae (CV), som beskriver din relevante uddannelses-, erhvervs- og anden erfaring i kronologisk rækkefølge.
Du kan desuden vedlægge uddybende dokumentation for dit CV, eksempelvis anbefalinger, udtalelser, mv. Dette er dog ikke et krav.
3) Hvis din adgangsgivende bacheloruddannelse ikke er taget på Aarhus Universitet, skal du desuden uploade din studieordning eller et link til din studieordning.
I studieordningen kan du finde yderligere oplysninger om, hvad de enkelte fag indeholder. Du kan også se studiets opbygning, og hvilke krav, der bliver stillet til dig som studerende – herunder eksamensformer og eksamenskrav.
Uddannelsen er godkendt med dansk som udbudssprog. Udbudssproget er det sprog, der som udgangspunkt undervises i på uddannelsen. Aarhus Universitet har et internationalt forskningsmiljø og tiltrækker dygtige forskere fra hele verden, så du skal være opmærksom på, at dele af undervisningen kan være på engelsk, og at der desuden ofte vil forekomme undervisningsmateriale på engelsk.
Kig i kursuskataloget for at se undervisningssproget for de enkelte kurser.
I studiediagrammet for kandidatuddannelsen i Dramaturgi kan du klikke på de forskellige fag og læse de enkelte fagbeskrivelser.
På kandidatuddannelsens 3. semester vælger du én af tre forskellige profiler.
Kandidatuddannelsen i Dramaturgi er et fuldtidsstudie svarende til 37- 40 timer om ugen. Selvom du måske ikke har skemalagt undervisning hver dag, skal du regne med at være beskæftiget på fuld tid med undervisning, selvstændig forberedelse og arbejde med din studiegruppe.
Dramaturgi holder til på Kasernen på Langelandsgade i Aarhus. Kasernen danner rammerne de æstetiske fag, som indeholder fagene Musikvidenskab, Litteraturhistorie, Æstetik og Kultur, Dramaturgi, Kunsthistorie og Retorik. Det betyder, at studerende fra de forskellige æstetiske fag samarbejder om både faglige og sociale arrangementer som det fælles institutblad, foredrag, fredagsbar og fester.
På Dramaturgi får du udbygget dit kendskab til scenekunst gennem ekskursioner, faglige dage og studieture. Du bliver inviteret til workshops, seminarer, debatter, diverse teaterevents og forestillinger, gæsteforelæsninger og ikke mindst den årlige Kasernefestival, hvor 2. årgang på bacheloruddannelsen viser deres resultater fra faget Teaterproduktion- og poetik.
På Kasernen foregår mange aktiviteter ud over undervisningen. Her mødes I på tværs af studier og årgange:
Følg med i de faglige aktiviteter på Afdeling for Dramaturgi og Musikvidenskab.
- oplevet, fotograferet og filmet af de studerende selv.
Med tusindvis af billeder giver #yourniversity dig et indblik i hverdagen som studerende på AU, i festerne, overspringshandlingerne, eksamen og alt det andet, du kommer til at bruge din studietid på.
Billederne er brugernes egne, delt med #Yourniversity, #AarhusUni og fagspecifikke AU-hashtags.
Diagrammet viser fordelingen mellem de fem hyppigste arbejdsopgaver for færdiguddannede 1-2 år efter afslutningen af deres uddannelse. Tallene baserer sig på spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Ministeriet for Forskning og Uddannelse og Aarhus Universitet i 2020.
Louise Kirkegaard, (tidligere) dramaturg ved Teater Katapult i Aarhus
"Jeg bruger min uddannelse i Dramaturgi hele tiden. Den ene dag læser jeg et manuskript og giver feedback på en AudioMove-produktion, den næste er jeg i København til Vildskudsfestival for at se en gruppe spille en forestilling, vi er interesserede i på Katapult. Den følgende dag bygger jeg scenografi til en produktion i huset eller finder skuespillere eller instruktører til vores forestillinger. Jeg læser ny dansk dramatik, som vi gerne vil have på Katapults scene, finder nye dramatikere, vi kan samarbejde med, jeg samarbejder med teatervækstlagsgrupper i Aarhus og deres netværk, og jeg underviser i at skrive dramatik i Katapults DramatikerLab."
Det projektorienterede forløb på uddannelsen hjalp mig på vej
"Jeg arbejdede målrettet mod jobbet som dramaturg under min studietid. Jeg engagerede mig i diverse teaterproduktioner, og det projektorienterede forløb gav mig mulighed for at prøve kræfter med jobbet som dramaturg under studietiden. Det har helt sikkert hjulpet mig til det job, jeg har i dag."
Du kan læse mere om en række karrierevejledningstilbud blandt andet arrangementer og workshops og få vejledning om beskæftigelsesmuligheder om din uddannelse hos Arts Karriere. Du kan også danne dig et overblik over mulige jobs med en kandidat i Dramaturgi i Arts Karrieres karrierekatalog.