Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Spørg Lenette

Lenette

23 år, Nørre Snede

Didaktik (Dansk), 4. semester

Læreruddannelsen, VIA University
College

Lenette

23 år, Nørre Snede

Didaktik (Dansk), 4. semester

Læreruddannelsen, VIA University College

Jeg kan hjælpe med:

 • Fra professionsbachelor til universitetet
 • At tage et semester i udlandet 
 • Balancen mellem studie og studiejobs
 • Direkte gennem uddannelsessystemet
 • At flytte til skønne Aarhus

Fun facts

 • Jeg er opvokset i et bageri og indså ikke, hvor nice det var, før det var for sent
 • Jeg ser en opvaskemaskine som et tetris-spil med kun én rigtig løsning
 • Jeg har aldrig læst hele pensummet for et fag

En direkte vej gennem uddannelsessystemet

Jeg startede på læreruddannelsen, da jeg var 18 år gammel og fortsatte på kandidaten i didaktik (dansk) direkte efter. Den største udfordring var den tvivl, der mødte mig, da jeg begyndte på en kandidatuddannelse, hvor de fleste af mine medstuderende havde flere års erfaring fra praksis. Hvad kan jeg bidrage med, når jeg ikke har praksiseksempler, jeg kan koble teorien sammen med? Hvordan kan jeg snakke om litteratur, når jeg ikke engang har læst klassikerne endnu? Jeg blev heldigvis klar over, at jeg ikke er alene, – og hvis jeg vidste alt i forvejen, så var der jo slet ikke behov for at tage en uddannelse.

Fra professionsbachelor til kandidatuddannelse

Da jeg gik på læreruddannelsen, rygtedes det, at det var nærmest umuligt for en lærer at komme ind på en kandidatuddannelse, og det virkede næsten naivt overhovedet at forsøge at søge en plads. Alligevel valgte jeg at deltage i DPU's åbent hus-arrangementer ikke bare én, men to gange. Her kunne jeg booke mig ind og høre om de forskellige uddannelser, jeg overvejede. Det hjalp mig rigtig meget både at høre om uddannelsen fra undervisere og daværende studerende, og at få bekræftet; Jo, det er muligt at komme ind på en kandidatuddannelse som lærer.

Et semester i udlandet

En kandidatuddannelse varer kun to år, så selvfølgelig skal man blive i Danmark – eller skal man? Mit tredje semester tog jeg på Universitetet i Oslo, hvor jeg selv valgte fag for 30 ECTS-point, som Aarhus Universitet skulle godkende. Foruden SU var det muligt at søge et Erasmus+ stipendie og derudover legater fra diverse fonde, og dermed blev det også muligt at komme afsted økonomisk. Var det en bøvlet proces? Ja. Var det worth? Også ja (det meste af tiden).
 

Mine råd

 1. Tag til åbent hus-arrangementer og mød undervisere og studerende, inden du træffer et valg
 2. Prioritér dit studie; du kan ikke nå at fordybe dig, hvis din hverdag er proppet med studiejobs
 3. Kandidaten kan være sidste stop inden arbejdsmarkedet, så benyt dig af fleksibiliteten, oplev kapsejladsen, drik en øl (eller 100) i fredagsbaren og nyd det (!!)

Vil du vide mere om uddannelsens specifikke adgangskrav?

Har du spørgsmål om adgangskrav og optagelse?